Кметът на Силистра: Дунав мост Силистра – Кълъраш е наложителен

7743
Кметът на Силистра: Дунав мост Силистра – Кълъраш е наложителен
Снимка: Община Силистра

Д-р Юлиян Найденов е кмет на община Силистра от 2011 г. Той е лекар по професия със специалност неврология. Има магистратура и по „Обществено здравеопазване“. Бил е ординатор и началник на Неврологично отделение в общинската болница на Дулово, ординатор и завеждащ неврологично отделение в ОРБ – Силистра. Седем години е ръководил МБАЛ – Силистра, като изпълнителен директор. За кратко е бил шеф на Районния център по здравеопазване.

Г-н Найденов, спечелили сте два проекта по програма INTERREG V-А между България и Румъния - за туризъм и транспорт. На каква стойност са и какви дейности се финансират с тях?

През месец януари тази година беше одобрен единият от подадените от нас проекти за екологично чист транспорт в трансграничната зона Наводари и Силистра. В този проект водещ партньор е община Наводари. Общата му стойност е 7 896 728 евро, като ресурсът за нашата община е 3 062 000 евро. Срокът за изпълнение е 30 месеца. Целта е да се решат основните ограничения в трансграничния район чрез създаване на нова транспортна гъвкава система, за по-добри връзки в TEN-T мрежата. В нашия град ще бъдат изградени над 7 км велоалеи, ще бъдат доставени обикновени и зарядни велосипеди, ще бъдат поставени зарядни станции. Мисля, че всичко това ще бъде от полза за нашите съграждани. За наша голяма изненада на 22 март бе публикуван и списъкът по програма Интеррег, в който от 85 одобрени проекти за развитие на общия туризъм, възстановяване на културното наследство и промотиране с румънската страна, беше одобрен проект, в който водещ партньор сме ние, а втори партньор е Окръжният съвет на Кълъраш. В него общата стойност е 1 499 000 евро, като безвъзмездната финансова помощ за нашата община е 851 590 евро. Предвидените дейности освен популяризиране на културното наследство е и пълен ремонт на нашата значима сграда - Художествената галерия. Предвидено е възстановяване на мансардния покрив на сградата, на дограмата, фасадата, реставрация на часовника и всички декоративни капандури, на статуята на Прометей.

Предстои ви изграждане на жилища за социално слаби хора. Какъв ще е мащабът на сградата, къде ще е ситуирана?

Досега, в предходната седмица, сме провели едно обществено обсъждане. Проектът е част от нашата инвестиционна програма. Аз мисля, че както тези, които присъстваха на обсъждането, така и останалите наши съграждани ще оценят това, което се предвижда да се направи за социално слабите семейства. Нека след като мине и окончателният вариант на идейния проект и се изготви работният проект, тогава да коментираме. Но условията, при които ще бъдат изградени 13 апартамента и други помещения в тази сграда, ще са добри за онези наши съграждани, които имат нужда от социални жилища. Сградата ще е в централната част на града.

Вероятно финансирането е от програма "Региони в растеж", каква е индикативната стойност на обекта?

Разбира се, средствата, които са по програма "Региони в растеж", така и нашето съфинансиране са предвидени и те са на стойност около 1,2 млн. лв.

Вие сте избран за председател на обществения консултативен съвет за решения, свързани с биосферния парк "Сребърна". Как приемате тази мисия?

Едно от значимите неща, които направихме за община Силистра е това, че успяхме през 2016 г. да подадем документите пред ЮНЕСКО. Всички вие знаете, че ЮНЕСКО преструктурира биосферните резервати в биосферни паркове. Ние бяхме от първите. И за наша радост през месец юни 2017 г. от секретариата на ЮНЕСКО ни уведомиха, че сме одобрени да останем под егидата на ЮНЕСКО и да сме един от четирите обекти в България като биосферен парк. И в него, заедно с преходните зони, влиза цялата територия на община Силистра. На представянето в Италия успяхме да покажем биосферния вече парк "Сребърна".

Няма ли това да означава за жителите нови ограничения или се дават нови възможности с тази промяна?

Разбира се, че това не означава допълнителни ограничения. Напротив, това дава възможност в един определен момент да работим заедно и под егидата на ЮНЕСКО, за да се промотира и да се показват тези дадености, които имаме на територията на община Силистра.

Отмениха частичното бедствено положение в община Главиница

Отменено е частичното бедствено положение в община Главиница, обявено рано сутринта днес от кмета на общината заради проблеми с обстано...

И не се предвижда спиране на инвестиции, строителство?

Не. И аз лично не бих искал да се коментира в такава насока въпросът преди да се е видял положителният резултат от направеното. Не бих искал да гледаме в негативна посока.

Изпратили сте писмо до председателя на парламента заради необходимостта от изграждане на Дунав мост Силистра - Кълъраш. Как върви тази преписка?

За всичко, което сме направили до момента, сме движени в последните години от интереса на жителите на община Силистра. Винаги съм казвал, че ние не обичаме много да коментираме за бъдещи проекти. Предпочитаме да говорим за свършените ни работи. Може би защото виждам, че сте добре запозната с това, което се случва в община Силистра, знаете, че направихме една подписка от 22-ма кметове, които са посока Силистра, Шумен, Ямбол, Лесово. И получихме подкрепата за изграждане този Дунав мост Силистра - Кълъраш. Във връзка с това написах писмо както до Министерския съвет, така и до парламента. Очакваме становището на тези институции. Нашето виждане е, че този мост наистина е необходим, да не кажа наложителен.

Този обект съществува ли въобще в програмата на АПИ?

Десетки училища в страната обявиха дървена ваканция

От вчера учебни занятия няма в десетки училища в страната. Най-много ученици са в принудителна ваканция в областите Разград и Силистра....

Това ще разберем, когато дойде официалният отговор от институциите.

Китайска компания е поискала да строи завод в Силистра. Имате ли подходящи терени да й предложите?

За съжаление общинска собственост почти не е останала в годините. През 2011 г., когато дойдохме като ръководство на община Силистра, констатирахме, че общинска собственост има в много малък размер. Водени са разговори с наши бизнесмени, с потенциални чужди инвеститори и се надяваме нещата да се задвижат в добра посока за нашия район и тези инвеститори, които са проявили интерес. Водили сме разговори както с китайски, така с италиански и украински представители. Надяваме се на положително развитие.

Как работите с Общинския съвет досега?

Нещата вървят. Всичко, което се прави, е в интерес на развитието както на град Силистра, така и на всички населени места от общината. Понякога дори да има малки разминавания, винаги сме сядали на масата на преговорите и сме вземали решения в полза на нашите съграждани.

Лидерът на БСП в Силистра бил заплашван от ГЕРБ заради разкрития за роднински схеми

Заради разкрита схема в Силистра общински съветник от ГЕРБ се е обадил на лидера на БСП в общината с думите: „До два месеца ще те...

Какви проекти имате планирани за изпълнение през тази година?

Преди Коледа и Нова година и от началото на тази година сме работили по значителен брой проекти. Би ни отнело значително място в интервюто, ако ги изредя всичките. Но спокойно мога да кажа, че в момента се движат 9-10 проекта, които ще се реализират постепенно във времето.

На каква обща стойност?

Нека коментираме стойността им след тяхното реализиране, защото знаете, че има процедури, по които се възлагат и там се променят стойностите.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СИЛИСТРА:

Кметът на Силистра: Имаме лавина от обжалвания за санкционирани проекти на предходното управление

ВиК - Силистра се присъедини към “Български ВиК холдинг” ЕАД

Автобус амфибия ще плава по Дунав

След решение на съда: Коригират изборните резултати в Силистра

Одобрени са два проекта на Историческия музей в Тутракан

Опече си работата: Когато снегът спре тока, идваш в енергото със скара (ВИДЕО)

Силистра си има нов кмет, ето кой е той

Мемориалният комплекс в Тутракан се разширява с 3D карта и възстановка на окопи (СНИМКИ)

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Силистра

Графити, музика и градски истории: Oткрихме Доброто в Силистра заедно със Загорка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com