Мемориалният комплекс в Тутракан се разширява с 3D карта и възстановка на окопи (СНИМКИ)

3303
Мемориалният комплекс в Тутракан се разширява с 3D карта и възстановка на окопи (СНИМКИ)
Снимка: Община Тутракан

Изграждането на експозиционни площи на територията на Мемориален комплекс „Военно гробище 1916 – Тутракан“ е близо до приключването си. Новината съобщиха от Община Тутракан във "Фейсбук", като отбелязват, че това е един от най-значимите проекти за българското общество като цяло.

Сградата на Мемориалния комплекс включва редица нови технологии, които ще потопят посетителя в историята и ще го накарат да я съпреживее. ОЩЕ: „Мемориален комплекс Тутраканска епопея“ край Тутракан ще бъде изграден по проект за над 4 954 000 лв.

Това е първият музей в България, който ще представи събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Информацията ще разглежда периодите преди Първата световна война. Поради това тук ще е мястото за извънкласни уроци за нашите деца и всички ученици от страната ни.

Как ще се модернизира Мемориалният комплекс?

Информацията в комплекса ще бъде представяна по интересен и увличащ начин чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от гид, съобразена с възрастта и познанията на публиката.

Зала „Диорама“ е сърцето на проекта. Там посетителите ще попаднат в реалистично възстановена обстановка на окопи, където на модерна 360-градусова стена от лед монитори, теренът плавно ще прелее с декорите в залата и ще се преживее атаката на нашите военни части.

За най-малките е предвиден детски кът с интерактивни занимания, пъзели и игри.

Подобно на всички европейски музеи е предвидено и тематично кафене, където посетителят може да отдъхне и да потърси допълнителна информация на предвидени за това киоски. ОЩЕ: Тутракан спечели проект "Звук и светлина" за туристическите си обекти

Подробности за проекта и защо е толкова важен?

"Този проект е един от малкото, който пряко засяга развитието на нашата територия като туристическа дестинация и като място за развитие на младежите и децата ни. Това един различен проект, който се различава от стандартните правила за кандидатстване при подобряване на общинската инфраструктура, които по традиция Община Тутракан приоритетно изпълнява. Гаранция за неговия успех и жизнеспособност е това, че е подложен на детайлна оценка на риска за изпълнение от независима търговска банка в лицето на ДСК. Неговият потенциал още на етап кандидатстване е оценен от международни и национални институции като европейската културна организация „Европа Ностра“, Фонд на фондовете, Регионален фонд за градско развитие. Нещо повече, тази възможност за финансиране получиха само 4 общини от Северна България, при 17 проекта за цялата страна", отчитат от Общината. 

Изпълнението на проекта е в пряко партньорство с Исторически музей – Тутракан и Фондация „Архегет“, като той е един от малкото примери в страната за съвместна работа на общинската администрация с доказани специалисти в научната сфера като акад. Георги Марков, Николай Поппетров, покойният акад. Светлин Русев и гражданския сектор. ОЩЕ: По проект: Осветяват осем забележителности в град Тутракан

"Най-важното за обществото ни тук е да запазим младите, развиващи се хора в града, като едновременно с това дадем възможност за развитие на по-добро образование и култура, включвайки съвременните практики на редица европейски и световни музеи. Подобни стъпки са реалните мерки да направим Тутракан по-добро място за живеене на всички нас", посочват още от местната администрация. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СИЛИСТРА:

Кметът на Силистра: Имаме лавина от обжалвания за санкционирани проекти на предходното управление

ВиК - Силистра се присъедини към “Български ВиК холдинг” ЕАД

Автобус амфибия ще плава по Дунав

След решение на съда: Коригират изборните резултати в Силистра

Одобрени са два проекта на Историческия музей в Тутракан

Опече си работата: Когато снегът спре тока, идваш в енергото със скара (ВИДЕО)

Силистра си има нов кмет, ето кой е той

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Силистра

Графити, музика и градски истории: Oткрихме Доброто в Силистра заедно със Загорка (ВИДЕО)

Доброто е в Силистра на 21 юли: Очаквайте специални изненади от Загорка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com