Божидар Андреев – момчето с желязна воля за успех

8134
Божидар Андреев – момчето с желязна воля за успех

От няколко дни Сливен е силно развълнуван от европейската титла на Божидар Андреев – една от големите надежди на родните щанги.

21-годишният възпитаник на изтъкнатия сливенски треньор Пламен Братойчев триумфира като победител в своята категория до 73 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести в Грузия. Постижение за България от такъв ранг не се бе случвало от 2014 година.

Това е пореден златен медал за безапелационния млад щангист. Божидар Андреев е олимпийски шампион от младежките олимпийски игри в Нанджин през 2014 година, а миналата година спечели злато и от Европейското първенство по вдигане на тежести за младежи до 23 години в Полша.

Особено развълнувани от новото "златно" постижение на Божидар Андреев са в Спортното училище в Сливен. След европейската титла на Радослава Мавродиева в тласкането на гюлле от Глазгоу през март, това е поредно потвърждение за високото ниво на професионализъм и подготовка на младите спортни таланти там.

"Божидар дойде при нас в седми клас и беше тук до XII клас. Може да се каже, че израстна при нас!" – каза за Actualno.com директорът на сливенското спортно училище "Димитър Рохов" Наташа Иванова. "Още повече, че той беше в общежитието на училището. Ние тук сме като едно голямо семейство. Децата са постоянно покрай нас, учат, живеят, тренират, ходят по състезания... Това е един непрекъснат процес и те израстват заедно с нас".

- А какво ще ни разкажете за Божидар и неговото постижение?

- Това е момче с голяма воля! Воля на истински спортист. А постиженията – те са резултат от упорития труд на Божидар и на неговия треньор Пламен Братойчев, който винаги е бил плътно до него. И още нещо много важно - ако липсва доброто, човешкото, приобщаването на младите спортисти, няма как да се постигнат и тези резултати – подчерта Наташа Иванова.

- Все пак, каква е формулата на успеха за вашето училище, за два месеца – двама европейски шампиони?

- Ние винаги сме били съпричастни към проблемите на нашите възпитаници, както и те към проблемите на училището и на спорта. Защото спортът много дава, но и много отнема. Този труд, който учениците в Спортното училище полагат, е неимоверен. Много деца, които нямат волята и нямат твърдостта, не издържат на натоварването при нас. Защото нашите ученици идват в училище в 7.30 часа сутринта и си тръгват в 7 и половина вечер... Само този, който не е бил ученик, учител или треньор в Спортното училище, може да се мисли, че тук е лесно. Нашите ученици и треньори денонощно са в залите, за тях няма почивни дни, няма празници. И защото всички те се раздават докрай, можем да се гордеем с толкова добри резултати. Може би трябва да прибавя и това, че завършилите успешно наши ученици се дипломират с професията помощник-треньор, а това никак не е малко! – отбеляза не без удовлетворение Наташа Иванова.

- Божидар е от не много заможно семейство от село Топлочане. Откъде волята, мотивацията у това момче?

- Както казах, той дойде при нас съвсем дете. И беше обграден с внимание и любов от всички - от учителите, от възпитателите, от хората в общежитието… И расна под крилото на треньора си... Мисля, че това го мотивира да се докаже. Но, разбира се, само мотивацията не е достатъчна. Трябва да имаш и малко талант, и упоритост - до безкрай, за да постигнеш тези резултати. А Божидар наистина постигна много – олимпийски шампион за младежи, европейски шампион за младежи до 23 години, и сега – европейски шампиом при мъжете.

- Сега той е една от гордостите на България!

- Да! Но преди да бъде гордост на Бълагрия, беше гордост на училището. И на Сливен. Убедена съм, че ще постигне още по-големи успехи. Вярвам, че тази европейска титла ще бъде за него още един голям стимул към световните върхове! – не скри надеждата си Наташа Иванова.

- Може ли да се каже, че сливенското Спортно училище е фабрика за победители?

- Да! Ние сме школа за шампиони!

 

Интервю на Мариана Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com