Кого ще налази паякът в Сливен?

7989
Кого ще налази паякът в Сливен?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

В понеделник, 1 юли, в Сливен бе въведен в експлоатация автомобил за репатриране на неправилно паркирани моторни превозни средства - така нареченият "паяк".

Новината беше съобщена от пресцентъра на Общината, с уточнение от общинското предприятие "Градска мобилност", че "до тази санкция ще се прибягва за автомобили, които при паркирането им затрудняват движението и създават опасност за живота и здравето на всички участници в него" и че "вдигането на колите ще се случва с екипи на МВР". Цитирани бяха и таксите за нарушителите: 48 лева за репатриране на автомобил и 2 лева за всеки започнат час престой на наказателен паркинг.

В Стара Загора има гратисен период за паркирането

Искане за въвеждане на толеранс при при санкционирането за неправилно паркиране в източната част на града са подали граждани на горещия...

Въдворяването на ред в уличното движение на Сливен чрез използването на "паяк" е сага, продължаваща повече от 15 години. Закупеният тогава специализиран автомобил изчезна при ликвидирането на общинската фирма "Комунални услуги". 15 години по-късно Общината най-сетне намери воля и пари за осъществяване на добре отлежалата идея. Впрочем, запознати твърдят, че само ремонтът и регистрацията на новия репатриращ автомобил са отнели няколкомесечните усилия на няколко администрации…

Но това вече е минало. От понеделник и Сливен е част от семейството на градовете с въведена принудителна мярка "репатриране" за автомобили, нарушаващи уличната безопасност, закона и общинските разпоредби. А уличното движение в Сливен определено се нуждае от въвеждането на ред и контрол. И безобразното паркиране е съществена част от рисковете за всички участници в движението. Но дали е само паркирането?

За никого под Сините камъни не е тайна, че има много сбъркани неща в самата организация на движение в града, но те упорито не се отстраняват. Например двупосочното движение по бул. "Цар Симеон" край пазара, затапено по доста профански начин с разчертаната "синя зона". Или липсващите, или пък поставени на абсурдни места пешеходни пътеки. А също - безобразно регулираните светофари. Те не само не облекчават пропускливостта на движението, а напротив – предизвикват повече задръствания. Да не говорим за времетраенето на зеления светофар за пешеходци по най-използваните от възрастни хора и майки с колички кръстовища. То е като заглавие на филм – "Да преминеш за 5 секунди". Впрочем, кошмарната за пешеходците светофарна регулацията е доста красноречив индикатор за отношението на местните експерти и управници към обикновените граждани. И, разбира се, знак за неприкрито толериране на тези с бързите и луксозни автомобили, макар именно те са най-рисковият фактор за безопасността на движението в Сливен.

До момента обаче никой не е дръзнал да обуздае агресивността и безочието на тези водачи, които демонстративно се надсмиват над закона и умишлено погазват правилата и правата на другите участници в движението (а понякога ги и прегазват). Случвало се е пред медиите сливенски пътни полицаи да признават, че са безсилни пред парите и влиянието на тези по правило примитивни екземпляри, за които улицата е джунгла, а застрашаването на човешки живот ежедневие… Причината е, че техните покровители са на доста високи нива в политическата, държавната и правораздавателната система.

Столичният общински съвет прие концепция за по-скъпо паркиране, засега не оскъпи синята зона

Столичният общински съвет (СОС) прие стратегически план за градската мобилност до 2035 година. Според обяснението, това всъщност е визи...

Част от типичното социопатично поведение на местните новобогаташи е форсирането с мръсна газ на оживени места в час пик, спирането върху тротоарите и зелените площи около училищата, където се обучават привилегированите им наследници, както и емблематичното диагонално паркиране по уличните платна. Тяхна запазена марка е и провеждането на задушевни разговори между два автомобилни мастодонта точно насред уличния трафик. А също и размяната на юмруци и ритници по кръстовищата.

И се пита в задачата: кой всъщност ще налази новият общински "паяк"? Дали тези с лъскавите коли и синджири, на които цялата околия познава номерата на колите, и които действително са перманентна заплаха за безопасността на движението, или само онези невзрачни хорица, на които се е наложило да удължат престоя си в "синята зона", но са се разсеяли веднага да платят? Няма ли най-сетне някой да се престраши да "репатрира" колите на тарикатите, които нагло паркират насред градинките и тротоарите в Сливен? Върху местата за придвижване на инвалиди, възрастни и майки с деца?

Защото, дори и да сме решили да нямаме деца, все пак, все някой ден, и ние ще остареем!

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com