Община Сливен ще поиска от държавата безлихвен заем от 8 млн. лв.

959
Община Сливен ще поиска от държавата безлихвен заем от 8 млн. лв.

Община Сливен ще иска безлихвен заем от министерството на финансите за разплащане на просрочените текущи задължения, това съобщи днес кметът Стефан Радев.

По думите му текущите задължения не могат да се поемат с поемане на дългосрочен дълг, каквито са облигациите или банковите кредити, затова общината ще иска заем от държавата. Срокът за възстановяването ще бъде една година, а исканата сума е 8 млн. лв.

В Сливен създават пунктове за приемане на опасни отпадъци от домакинствата

Mобилни събирателни пунктове за безвъзмездно приемане на опасни отпадъци от домакинствата и последващото им третиране ще бъдат организи...

Предложението ще бъде внесено за одобрение от Общински съвет Сливен на заседание през месец април, информира "Дарик нюз".

„Лично аз не съм сигурен, че ще получим заем в такъв размер, защото практиката на финансовото министерство е да дава заеми до 3 млн. лв. Но предвид задлъжнялото състояние на общината, ние се нуждаем от още повече", коментира още кмета. Задълженията за просрочени разходи възлизат на 13 млн. лв.

Предстои на второ четене да се гледа Законът за публичните финанси, в който има въведен механизъм за общини, изпаднали в тежко финансово състояние, оздравителен план, обясни още Стефан Радев и допълни, че най-вероятно община Сливен ще изпълнява програма за финансово оздравяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com