600 порции курбан и 1000 икони раздадоха на пътя Смолян - Пловдив (СНИМКИ)

2732
600 порции курбан и 1000 икони раздадоха на пътя Смолян - Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Анита Чолакова

600 порции курбан и 1000 икони на Света Богородица бяха раздадени вчера на преминаващите през второкласния път Смолян - Пловдив при разклона за село Забърдо.

Инициативата е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков и се провежда за 14-а поредна година веднага след Коледа. Черпоков раздаде курбан на шофьорите заедно с областния управител на Смолян Недялко Славов и шефовете на областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив Николай Димов и Атанас Илков. На събитието присъстваха още шефът на ОПУ-Смолян, представители на бизнеса и институциите, както и много хора от двете области.

"Целта е да има по-малко жертви по пътищата на България и по-малко катастрофи. Толкова много намаляхме в Родопите, много хора отидоха в чужбина. И въпреки че сме намалели, катастрофите не намаляват. Трябва да сме културни на пътя и да се съобразяваме с движението и обстановката. Затова го правим, да напомним на хората да бъдат отговорни зад волана и да се помолим за по-малко трагедии по пътищата. Защото на година жертвите по пътищата са колкото населението на 4 родопски села, изтрепваме се на пътя“, каза Черпоков.

Курбанът и иконите бяха осветени от знеполския митрополит Арсений, смолянския архимандрит Висарион и свещеници от Смолянска духовна околия, които отслужиха и молебен против катастрофи, жертви и ранени по пътищата. От името на митрополит Николай епископ Арсений призова шофьорите в цялата страна да не водят война по пътищата.

"Божията благодат и съдействие да имат всички, които са зад волана на МПС като Господ им изпрати верен ангел - пазител, за да може благоразумно да ползват автомобилите и да бъдат предпазвани от всякакви злополучия и нещастия. За голямо съжаление статистиката сочи, че загиналите и ранените при ПТП се увеличават, затова молим Божието съдействие да пази всички онези, които пътуват, като ги призоваваме да спазват Закона за движение по пътищата.С благоразумие и внимание да използват превозните средства и да се връщат спокойни и здрави в домовете си", благослови епикоп Арсений.

Черпоков каза, че ще апелира пред Народното събрание и Министерския съвет пътищата извън табелите на населените места изцяло да станат държавни, а общинските пътища да останат само в урбанизираните територии.

"Хубаво е в тези дни, когато сме завладени от празнични емоции, да обърнем внимание на един проблем, който целогодишно ни изправя пред трудни решения. Благодаря на кмета на Забърдо, че превърна тази инициатива за курбана в традиция. В човешки план и институционално дълбоко я подкрепям, защото смятам, че всеки трябва да даде своя принос към това жертвите от пътните инциденти да стават все по-малко. Хубавото за нашия регион е, че си остава регион с малък брой пътни инциденти и малък брой жертви по пътищата, но нашият стремеж е да няма изобщо жертви от ПТП“, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

По думите му институциите правят достатъчно много в тази насока, с неколкократните промени в закона санкциите са все по-сериозни.

„Но всеки от нас трябва и да осъзнае, че от самия него зависи безопасността на движението. И се моля Бог да ни даде разум, да бъдем по-толерантни и по-добронамерени и като водачи, и като пешеходци, защото с този проблем трябва да се справим всички ние като общество", подчерта Славов. 

Областният управител съобщи, че догодина се очаква да стартират обществените поръчки за уширение на пътното платно между Смолян и Пловдив с частична трета лента.

По думите на комисар Атанас Илков - директор на ОД на МВР - Пловдив, тази година в Пловдивско има ръст на ПТП с повече жертви и тежко ранени. "Ако всеки един водач зад волана проявява търпимост, разум, толерантност и по-голяма дисциплина при шофирането, това, което е към момента като брой загинали и ранени няма да бъде така", посочи ст. комисар Илков.

"За тази година имаме намаление на ПТП-тата в Смолянска област. Има и намаление на броя на загиналите, но увеличение на ранените. Голяма е превантивната ни дейност, но каквото и да правят институциите, ако водачите не съобразяват своето поведение на пътя с трафика и пътните условия, да бъдат по-отговорни, според мен няма да можем да намалим ПТП-тата. И трябва да се замислим, че не по-малък проблем от жертвите са ранените, част от които са трайно инвалидизирани за цял живот", коментира ст. комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР в Смолян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян