X
 
 

Агресивно момче, изпратено от Смолян в Ловеч, изплаши персонала на социален център

714 0
photo of Агресивно момче, изпратено от Смолян в Ловеч, изплаши персонала на социален център
Снимка: Actualno.com
Агресивно момче, изпратено в Ловеч от закрития в Смолян Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, изплаши до смърт персонала на социалния център там.

Още първата вечер 14-годишният Митко Вескин налетял на бой срещу възпитателка в центъра. Искал да я души, защото не го пуска навън.

Заповедта за настаняване е издадена на 23-ти март от шефката на „Социално подпомагане“ в Смолян, защото е трябвало да намерят места за настаняване на битуващите в закрития с решение на местния парламент в Смолян център за деца и младежи с увреждания. На практика бе променено предназначението му за деца и младежи без увреждания в началото на февруари месец, защото остана без персонал.

Работещите там масово напускаха, основно заради двама агресивни младежи – Митко и Махмуд, на които те често ставали жертви.

Големият проблем във неотдавна разкрития центъра в Смолян бе критичният недостиг на персонал, който след поредния инцидент от страна на проблемни деца остана с трима души персонал.

„Детето, което пратихме в Ловеч със заповед на директора на ДСП София Сиракова за пренастаняване, беше преди това в центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в кв. Устово на Смолян. То и Махмуд бяха от най-тежките ни случаи, но всички трябва да знаят, че тези деца нямат вина за това. Те са такива, защото така са се родили, получили са някакво увреждане и във времето уврежданията са се задълбочили“, заяви шефката на Регионалната дирекция „Социално подпомгане“ в Смолян Петя Пампорово.

По думите й за всички тези деца с различна степен на увреждания са нужни специалисти, но подготвени и обучени, които да осъзнават и разбират проблемите на децата и да могат да работят с тях.

Частично бедствено положение обявиха в Смолян

Частично бедствено положение обявиха в Смолян заради голямото срутище, което блокира пътя Смолян - Мадан, заяви заместник-областният уп...

„В Устово персонал нямаше. След като напусна по-голямата част от специализирания персонал, там се назначаваха всички, които желаеха да работят, а напоследък и такива нямаше. Накрая персоналът се състоеше от трима човека. В настоящия момент центърът вече е за деца без увреждания. Тоест, за това дете със сигурност няма път назад към Смолян. Ние вече изведохме всички деца, с изключение на едно, а предстои и неговото извеждане“, обясни Пампорова.

В същото време екипът на центъра в Ловеч обяви протест заради настаненото там момче. Те са категорични, че Митко е заплаха както за тях, така и за останалите в центъра деца и младежи. Те смятат да обжалват заповедта за настаняване.

Пред Българското национално радио момчето бе представено като Митко Димитров.

"Каза че ще ме удуши. Аз държах паник-бутона и му казах: "Ха си ме стиснал, ха съм натиснала бутона и той ме пусна", разказа възпитателка.

Пробиха алтернативното трасе, заобикалящо свлачището на пътя Смолян-Мадан

Алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, което затвори главен път Смолян-Мадан в района на село Тикале, е пробито. Това съобщи...

Тя е категорична, че няма да си напуснат работата заради нещо, защото имат семейства да хранят, но искат помощ, а никой не им съдейства.

От екипа разказаха пред радиото, че всеки ден викат полиция и вече карат смените с полицейска охрана, защото момчето имало страх само от полицаите.

Работещите се опасяват, че разглеждането на жалбата им в съда ще отнеме месеци, а те се нуждаят от спешно решение на проблема, защото по думите им "може да стане убийство на дете".

Според работещите в центъра те се намират в момента в параграф 22 – без изход. По спешност викали полиция и линейка. Митко по думите им буквално направил опит за убийство на техния управител. Когато отишли с проблемното момче в психиатрията, там казали, че нито могат да му дадат успокоителни, нито да го хоспитализират, нито да им съдействат те да го хоспитализират.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
103 години от арменския геноцид

Арменският геноцид, наричан още арменски холокост, е геноцид извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата...