Агресивно момче, изпратено от Смолян в Ловеч, изплаши персонала на социален център

4830
Агресивно момче, изпратено от Смолян в Ловеч, изплаши персонала на социален център
Снимка: Actualno.com

Агресивно момче, изпратено в Ловеч от закрития в Смолян Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, изплаши до смърт персонала на социалния център там.

Още първата вечер 14-годишният Митко Вескин налетял на бой срещу възпитателка в центъра. Искал да я души, защото не го пуска навън.

Заповедта за настаняване е издадена на 23-ти март от шефката на „Социално подпомагане“ в Смолян, защото е трябвало да намерят места за настаняване на битуващите в закрития с решение на местния парламент в Смолян център за деца и младежи с увреждания. На практика бе променено предназначението му за деца и младежи без увреждания в началото на февруари месец, защото остана без персонал.

Работещите там масово напускаха, основно заради двама агресивни младежи – Митко и Махмуд, на които те често ставали жертви.

Големият проблем във неотдавна разкрития центъра в Смолян бе критичният недостиг на персонал, който след поредния инцидент от страна на проблемни деца остана с трима души персонал.

Частично бедствено положение обявиха в Смолян

Частично бедствено положение обявиха в Смолян заради голямото срутище, което блокира пътя Смолян - Мадан, заяви заместник-областният уп...

„Детето, което пратихме в Ловеч със заповед на директора на ДСП София Сиракова за пренастаняване, беше преди това в центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в кв. Устово на Смолян. То и Махмуд бяха от най-тежките ни случаи, но всички трябва да знаят, че тези деца нямат вина за това. Те са такива, защото така са се родили, получили са някакво увреждане и във времето уврежданията са се задълбочили“, заяви шефката на Регионалната дирекция „Социално подпомгане“ в Смолян Петя Пампорово.

По думите й за всички тези деца с различна степен на увреждания са нужни специалисти, но подготвени и обучени, които да осъзнават и разбират проблемите на децата и да могат да работят с тях.

„В Устово персонал нямаше. След като напусна по-голямата част от специализирания персонал, там се назначаваха всички, които желаеха да работят, а напоследък и такива нямаше. Накрая персоналът се състоеше от трима човека. В настоящия момент центърът вече е за деца без увреждания. Тоест, за това дете със сигурност няма път назад към Смолян. Ние вече изведохме всички деца, с изключение на едно, а предстои и неговото извеждане“, обясни Пампорова.

В същото време екипът на центъра в Ловеч обяви протест заради настаненото там момче. Те са категорични, че Митко е заплаха както за тях, така и за останалите в центъра деца и младежи. Те смятат да обжалват заповедта за настаняване.

Пред Българското национално радио момчето бе представено като Митко Димитров.

Пробиха алтернативното трасе, заобикалящо свлачището на пътя Смолян-Мадан

Алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, което затвори главен път Смолян-Мадан в района на село Тикале, е пробито. Това съобщи...

"Каза че ще ме удуши. Аз държах паник-бутона и му казах: "Ха си ме стиснал, ха съм натиснала бутона и той ме пусна", разказа възпитателка.

Тя е категорична, че няма да си напуснат работата заради нещо, защото имат семейства да хранят, но искат помощ, а никой не им съдейства.

От екипа разказаха пред радиото, че всеки ден викат полиция и вече карат смените с полицейска охрана, защото момчето имало страх само от полицаите.

Работещите се опасяват, че разглеждането на жалбата им в съда ще отнеме месеци, а те се нуждаят от спешно решение на проблема, защото по думите им "може да стане убийство на дете".

Според работещите в центъра те се намират в момента в параграф 22 – без изход. По спешност викали полиция и линейка. Митко по думите им буквално направил опит за убийство на техния управител. Когато отишли с проблемното момче в психиатрията, там казали, че нито могат да му дадат успокоителни, нито да го хоспитализират, нито да им съдействат те да го хоспитализират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян