Анестезиолог спечели най-много преференции сред кандидат-депутатите в Смолянско

10468
Анестезиолог спечели най-много преференции сред кандидат-депутатите в Смолянско
Снимка: Личен архив

Рекордьор по преференции измежду всички кандидат-депутати в Смолянско е д-р Красимир Събев, който е трети в листата на ГЕРБ-СДС, сочат данните в Централната избирателна комисия. С персонален вот за анестезиолога в Отделението па анестезиология и интензивно лечение на областната болница са гласували 2696 човека.

Вторият в листата – областният управител Недялко Славов, е получил подкрепата на 1967 избиратели, а водачът д-р Даниела Дариткова има личен вот от 1715 души.

Като цяло листата на ГЕРБ-СДС е одобрена с 15 571 гласа. С този резултат тя печели 1,342% от 4-те депутатски места за 22-ри многомандатен избирателен район, но преразпределението по системата Хеър-Ниймайер прехвърля остатъка от Смолян към мандат в друга част на страната, който не събира с малко един депутатски мандат за коалицията. Така листата на ГЕРБ-СДС в Смолян остава с един депутатски мандат.

Галъп: Повече и по-образовани мъже, но по-малко жени са гласували на изборите в сравнение с 2017 г.

48,3% мъже са гласували на парламентарните избори в сравнение с 44,7% през 2017 г. Това е увеличение на дела на мъжете с близо 4%. Прот...

Известно е, че в Движението за права и свободи не работят за преференции. Въпреки това, водачът Хайри Садъков, избран за депутат, е посочен от 918 избиратели. Втората в листата на Движението Денислава Кокутева има 390 преференциални гласа, а третият – Велко Хаджиев, е с 405. Общо за ДПС са гласували 11 056 човека, което означава 0,952% от един мандат. Този недостатък за мандата на Садъков ще се компенсира с излишък за ДПС от друг регион.

С преференциален вот на 1205 избиратели е водачът на „Има такъв народ“ Александър Вълчев, който ще стане народен представител. Асен Кехайов – втори в листата, е одобрен от 444 човека преференциално, а третият – Йордан Фотев, е получил лична подкрепа от 532-ма избиратели.

ИТН спечели третото място на изборите в Смолянска област с 8504 гласа в своя подкрепа, което означава 0,733% от един мандат. Сценаристът Александър Вълчев ще стане народен представител, като недостигът за мандата му ще се допълни с излишък за ИТН от друг избирателен район.

Водачът на БСП за България Александър Симов е получил одобрението едва на 671 души, докато вторият в листата – Емил Хумчев, е спечелил близо два пъти повече преференции – 1186 на брой. Като цяло листата на „БСП за България“ събра на парламентарните избори в неделя 7165 гласа. Това им осигурява 0,617% от един мандат, но Симов ще стане народен представител. Недостатъкът за пълен мандат по системата Хеър-Ниймайер ще бъде допълнен от излишък за коалицията в друг регион. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян