X
 
 

Банатски и бесарабски българи разчувстваха публиката на Рожен с носии

9533 4
photo of Банатски и бесарабски българи разчувстваха публиката на Рожен с носии
Снимка: Анита Чолакова
Банатски и бесарабски българи разплакаха публиката на Рожен по време на конкурса за автентична българска носия.

Над 100 души участваха в надпреварата, като най-малката участничка бе мъничката Димана на една годинка от Бургас. Именно с нея започна самият конкурс.

Най-възрастните, които пожелаха да покажат ценните носии, бяха от село Дряново, община Лъки. Задача на всеки от участниците бе да опише носията си, кой я е изработил и на колко е години – всичко, което знае за нея. Имаше и такива, които са на повече от сто години.   

Председател на журито бе доц. д-р Светла Рахчиева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, а в състава му бяха още етнологът Таня Марева и доц. д-р Ангел Янков - директор на Етнографския музей в Пловдив.

След двучасово представяне и тежко отсяване журито избра победителите. А малко по-късно всички с носии се събраха под знамето за обща снимка. 

Овации за американка за „Девойко, мари, хубава“ на Рожен

Американка обра овациите на Роженския събор днес заради впечатляващото изпълнение на песента „Девойко, мари, хубава“, която...

В надпреварата за най-красива мъжка носия първото място спечели 20-годишният Тодор Тодоров с родопска носия от Момчиловци. Втори е 19-годишният Ивайло Русев с кукерска носия от община Стралджа. Трети е Николай Атанасов от село Ракита, Плевенско.

Първото място за женска носия бе отредено на Каролина Романова от с. Старцево, Златоградско, второто е на Светослава Кръстева от Бърдарски геран, третото – на Теодора Немова, община Неделино.

10-годишната Александра Гицова от Ямболско е първа сред децата, втора е 4-годишната Александра Четрокова от Смолян. Третата награда е за най-малката участничка Димана Ангелова от Бургас.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца Профил на трол?
  Въоръжени с руско оръжие българите от Тракия превземат през 1928г. гр.Одрин, но „руският” генерал Дибич сключва с турците съюз и им връща града, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства, Българите бяган отвъд Дунава, чак в Бесарабия.................. Иван Иванович Дибич-Забалкански, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, негова е заканата: „ виж още ›› Българи! Стоете си мирни, че ше обърна топове да ви избия аз!“ и праща 200 казаци да арестуват кап. Мамарчев.........
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това е вярно, но всичко е следствие от намерението на Великите сили, които се готвят да се намесят в помощ на Османците. Русия не е в състояние да им се противопостави и се оттегля от завоюваните територии на Балканите, а това е по добрия вариант за нас. Иначе турците щяха да бъдат прогонени, но трябваше отдавна да сме станали руснаци.
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това е вярно, но всичко е следствие от намерението на Великите сили, които се готвят да се намесят в помощ на Османците. Русия не е в състояние да им се противопостави и се оттегля от завоюваните територии на Балканите, а това е по добрия вариант за нас. Иначе турците щяха да бъдат прогонени, но трябваше отдавна да сме станали руснаци.
  : 2 !
 • Н.Ф. единица 1 Н.Ф. единица преди 2 месеца Профил на трол?
  ЖИВА и ЗДРАВА малка Димана. ДА БЪДЕШ В БЪДЕЩЕ ПРИМЕРНА НАРОДО/ФРОНТОВКА. Колко Тъжно е наборите на това дете и самата тя да живее под управлението на Антинародната клика*89. Вън НПО И МИГРАНТИТЕ. Този БЪЛГАРСКИ СЪБОР не е пълен без Народ от МАКЕДОНИЯ И Ю. ТРАКИЯ или на няколко склона на Юг от събитието в Рожен.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ПРЕБЪДЕ /F,,,,F eu*nato F...F AND*IL*/
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...