Две кръгови кръстовища планират в Смолян, за ново строителство нямат хоризонт

2437
Две кръгови кръстовища планират в Смолян, за ново строителство нямат хоризонт
Снимка: Pexels

Две нови кръгови кръстовища планираме да започнем в Смолян през март месец. Едното ще е на Енергото, където се събират улиците „Наталия“ и „Родопи“. Другото ще е до църквата „Св. Висарион Смоленски" и изхода от Дълбокото дере, за да се „обере“ проблемният ляв завой пред пощата. Планирана за ремонт е и улица „Перелик“ – от Варненския свободен университет до музея и галерията, заяви пред журналисти кметът на общината Николай Мелемов. Той уточни, че проектите сега минават през експертен съвет и има финансиране за тях.

За друго ново строителство обаче местната администрация не вижда хоризонт. Причината за това е, че старият програмен период за изпълнение на европейски проекти приключва, а новият не е започнал. Така се задават между 2 и 3 нулеви години за европейско финансиране. Проблемът касае не само община Смолян, а всички общини в България.

Смолянчани роптаят, че глобата за изподраскана нова спирка е само 100 лева

Криминалисти от РУ–Смолян установиха извършителя на вандалската проява върху лика на художника Анастас Стайков, съобщиха от полиц...

По думите на кмета планираното кръгово кръстовище до Горското е част републиканската пътна мрежа и за него ще разчитат на държавата. На държавно финансиране ще разчитат също и за последния етап от околовръстното в посока Мадан-Рудозем.

Той уточни, че изпълнителят е поискал да прекрати договора за строеж на социални жилища, защото строителството се е оскъпило с 1,1 млн. лева. В хода на изпълнението още от началото се наложило ново сондиране и препроектиране, а на договорената цена той не би могъл да завърши обекта. Сега местната администрация е в преговори с управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ за дофинансиране или да преминат към друг вариант – ремонт на съществуваща сграда, а не ново строителство, каквото беше досега планирано.

От общината допълниха, че договорът е прекратен по взаимно съгласие, тъй като обосновката на изпълнителя е счетена за обоснована.

„Проблемът е сериозен. Радвам се, че успяхме да завършим санирането на 12-те жилищни блока. Сега работим по обновяването на планетариума. За ново строителство наистина е трудно да говорим. В последните години изпълнихме доста проекти - ПМГ, спортната зала до нея, улици, надлези и др. Сега нови проекти не можем да назовем с ясни имена, защото нямаме хоризонт. Хората виждат инфлацията, но казват: "Искаме си придобивките", каза зам.-кметът Марин Захариев.

Ще проектират трета лента между Асеновград и Смолян

В програмата на АПИ за 2022 г. е предвидено да бъде обявена обществена поръчка с предмет "Изработване на технически проект за изграждан...

Според него хората с право искат площадка, спортна зала, велоалея, нова инфраструктура. „Но това, което е останало като финансиране, е само постановление от държавата - за булевард "България", кръгово кръстовище и др. В 2022 г. ще ги реализираме, но оттам-нататък нямаме хоризонт“, подчерта Захариев.

Инж. Марияна Цекова, зам.-кмет по строителството, съобщи, че предстои обявяване на обществена поръчка за ремонт на улици, но с отпуснатите пари ще се направи много по-малко от очакваното.

„Всички строителни материали са изключително поскъпнали. Тепърва ни предстои да обявим обществена поръчка. Направихме сравнителен анализ с предходната, която пак беше за ремонт на пътища и улици. Един път и половина е поскъпването към настоящия момент на доставките за материали. Минималната работна заплата и човекочасовете също са повишени. Знаете, че в строителството работните заплати са високи и услугата, която ние ще възложим, ще е доста по-скъпа. Условно, ако сме правили ремонт на 20 км, сега със същите средства ще ремонтираме максимум 7-8 км улици и пътища. Съжалявам много, че го казвам, но няма как да го регулираме това нещо. Получихме субсидия от държавата за ремонт, но тя е крайно недостатъчна“, посочи Цекова.  

В същото време приходите от продажби и наем на общинско имущество по думите й са на много ниски стойности.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян