Ето как изнудиха община Смолян да купи тройно по-скъп терен за гробища

5822
Ето как изнудиха община Смолян да купи тройно по-скъп терен за гробища
Снимка: Анита Чолакова

Местата за гробища в местността "Беклийца" на Смолян са свършили и общината бе изнудена да купи имот на почти тройно по-висока цена. Преди това е бил заобиколен закон, но в безизходната ситуация и заради крещящата нужда, съветниците гласуваха за покупката на пет декара.

Странната история с участието на нотариус започва на 14 октомври 2021 година. Тогава четирима собственици на имот с площ малко над 5 дка в същата местност го продават на частник срещу 50 400 лева. Купувач е местният предприемач Илиян Николов. Под сделката се подписва нотариус от Смолян.

Не е спазен обаче изричният регламент в Закона за устройството на територията, че когато се продава имот, предвиден по устройствен план за изграждане на обект - публична държавна или публична общинска собственост, той първо се предлага на държавата или на общината.

Собственикът може да продаде такъв имот на трето лице само след като го предложи за изкупуване на държавата или на общината и представи на нотариус писмен отказ. В отказа се посочват условията, при които е било предложено изкупуването. Това обаче не е направено и сделката е изповядана.

Месец по-късно – ноември 2021 г., новият собственик вече спазва закона и предлага теренът да бъде изкупен от общината, но на тройно по-висока цена.

По време на дискусията в Общинския съвет преди 2 години се разбира истината за скорошната продажба и кметът Николай Мелемов оттегля докладната си. Подава иск в съда за разваляне на предишната сделка, но съдът отказва да образува дело. Впоследствие отново подава иск срещу тази продажба. 

Междувременно обаче гробните места в Смолян свършват и общината е принудена пак да внесе за разглеждане предложението за покупка на въпросния имот, като след преговори с продавача той е свалил десетина хиляди лева от цената.

"И в момента считам, че има заобикаляне на чл. 199 от ЗУТ. Как е заобиколен - дали поради невнимание, поради незнание или ред други основания, не мога да кажа, но е факт, че има такова нарушаване. Много е сложен въпросът“, заяви адв. Филип Топов от Коалиция за развитие на община Смолян.

Той предложи да се изчака първото заседание на съда, което било насрочено за месец март, да не се одобрява сега предложението, да се отложи. Топов смята, че един месец изчакване няма да е от значение. Заяви, че ако се приеме това решение, се поема колективна отговорност и ще се валидират едни нарушения или заобикаляне на този закон, които би могло да не бъдат допускани.

„Ако се приеме решение днес, независимо какво ще бъде, ще се създаде колизия с предстоящото решение на съда - независимо дали ще е в синхрон с нашето, или обратно“, посочи Топов. Той посъветва кмета да търси купувачите на съседни на сегашното гробище имоти. 

Според кмета Николай Мелемов, ако има някакво нарушение, то е от страна на купувача, че не го е предложил на общината. „Ако продавачът е извършил нарушение и трябва да бъде санкциониран, нека бъде“, посочи Мелемов.

„По най-тежкия начин ми се наложи да се сблъскам с другата страна на въпроса, още преди да мисля за община, за правен интерес и за продавач. Надявам се да не ви се е налагало да ходите на гробищата. Гробищният парк се изчерпва с невъобразими темпове. Между две посещения - в момента новите гробове са почти на пътя. Личи, че са отскоро. Много са нагъсто един до друг. На мен ми се ще да има по-широки пътечки между гробовете, но това очевидно е невъзможно в този ограничен терен. Представям си на фона на цялата трагедия как може едно семейство да се пита къде да погребе своя близък – в Райково, Устово или на пътеката, защото видях в родното ми място погребани хора в пътеките между гробовете“, посочи Екатерина Гаджева – съветник от ГЕРБ.

По думите ѝ е много трудно да се намери парцел, отговарящ на изискванията на държавните органи.

„Фактът, че този имот е отреден за гробища, го прави приоритетен. По отношение на това, че се получава 90 хиляди разлика в сделката, когато отхвърляхме данък придобиване, всички коментирахме, че никой не декларира цената, на която купува. Този продавач сигурно ще е най-честният в Смолян, щом ще придобие директно 90 хиляди лева печалба, защото сделката се изповядва на данъчна оценка, не на реалната пазарна. Може и така да е направил. Още повече, че за последните 2 години имотите увеличиха стойността си многократно и сумата не е грандиозна. Считам, че има и крачка от негова страна като компромис. Не одобрявам, че е заобиколен законът, просто събитията ме накараха да гледам по-иначе на нещата. Има една мъдрост, че трябва веднъж годишно да ходиш на сватба и погребение, за да си подредиш приоритетите. Казват, че по време на избори, война и любов всички средства са позволени, но тук се надявам да не заиграем по тази тема. Нека всеки спрямо морала си и вътрешните си убеждения да гласуват. Лично аз ще подкрепя тази докладна“, заяви Гаджева.

Кметът отбеляза, че дотук са минали две години. Сега процесът е на първа инстанция, след това предстои и втора. „Може още две години да минат, а наистина проблемът е належащ“, подчерта той.

„Изключително сложен въпрос - и като юридическа конструкция, и като социална значимост. За съжаление, ние нямаме време да маневрираме по вариантите, които г-н Топов предложи. На първо място пред нас трябва да стои общественият интерес, който е наш ангажимент пред смолянската общественост. Аз също имам преки впечатления през последните месеци по отношение мащаба на проблема с гробищните паркове. Каквото и да решим, трябва да отговаряме с определени мотиви и аргументи, но не може да не е водещ нашият стремеж да решаваме проблеми, не да ги отлагаме във времето, когато те ще станат значително по-сложни, по-дълбоки и по-трудно преодолими“, каза Димитър Кръстанов от БСП.

По думите му - няма съдебна практика по въпроса във връзка с делото, което се води. „Окръжният съд вече е прекратявал това дело по наш иск. Ще задълбочим проблема, който наистина е неизбежен, ако сега общината не придобие този имот по пазарна цена. Неизбежен е проблемът и с гробищния парк в Райково, в Устово, в Дунево и на Беклийца. Скоро изпращах близки наши другари, близки, приятели. Аз съм готов да подкрепя решение за придобиването на този имот с пълното съзнание, че решаваме проблем, а не създаваме такъв и че го решаваме своевременно“, добави Кръстанов.

Той упрекна кмета, че трябва да държи връзка с хората, които имат имоти в отредените за гробищни паркове места.

„Ако общината вървеше една крачка напред, можеше да придобие този имот от собствениците, които са го предложили на друг купувач. Трябва да заострите вниманието на службите, да се огледат терените и своевременно да се реагира“, е съветът на Димитър Кръстанов.

„Инициативата обикновено е на продавачите. Ние и да ги потърсим, каква цена да им предложим!? Тя се определя от лицензиран оценител. И като не я харесат, съдът я увеличава. Имахме такъв случай. Въпросът не е елементарен. Обикновено тези имоти са на много хора, не можем да ги търсим един по един“, отговори кметът.

По думите му - няма случай някой да е дошъл в общината и да е казал, че иска да продаде имот за гробище, а да не му е обърнато внимание. 

Стоян Иванов от ГЕРБ отбеляза, че ако не е бил донесен нотариалният акт за покупко-продажбата на тези 5 декара, съветниците нямало изобщо да разберат какво се е случило. Той смята, че цената, предложена сега, е под пазарната.

„Ако сега пропуснем възможността на тази цена, не знам дали след година няма да се наложи двойно да го плащаме този парцел. Без да ни интересува назад какво се е случвало, общината трябва да реализира намерението за разширяване на гробищния парк“, допълни Иванов.

Салих Аршински от ДПС каза, че когато става въпрос за гробища, този, който продава земята, трябва да е доволен.

„Всеки от нас, без значение от възрастта, рано или късно ще бъде там. Не знам каква е точната терминология, но нека този, който ни го продава, да бъде и доволен, а не по административни или други процедури да го принуждаваме да ни го дарява“, подчерта Аршински. 

Попитан какво е имал предвид с това "да е доволен", след заседанието Аршински обясни: "Казах така, защото и в християнската, и в мюсюлманската религия има правило, че когато става въпрос за гробищни имоти, е редно човекът, който продава, да е доволен. Една колежка ми подсказа думата "Халал" - тоест, направено без съжаление, от сърце. Аз точно това имах предвид, но се въздържах да го кажа на микрофона. Не се сетих какъв е нейният аналог в християнската религия. С тази тема могат да се правят всякакви спекулации, но точно с гробищата и точно когато хората няма къде да се погребват, не е мометът. Ако някой е направил нещо укоримо, в крайна сметка всеки един ден отива там и ще си дава отчет. Мисля, че кметът и общинските съветници - каквито и да сме, имаме някаква червена линия, която не прескачаме. Не допускам, че някой тръгва да прави финансови операции с цел нерегламентирана печалба от това".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян