Горските спечелиха битката с повредените от снеголом и корояд гори в Родопите

2061
Горските спечелиха битката с повредените от снеголом и корояд гори в Родопите
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

Проблемът с повредената от снеголома през март месец 2015 г. и нападната впоследствие от корояд дървесина в Родопите е разрешен, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов на пресконференция днес.

В присъствието на шефовете на ЮЦДП, РДГ и лесозащитни станции той благодари за усърдната работа на всички институции, които водиха тежка битка със заболялата гора в Родопите от три години насам.

ТИР с изрезки се обърна до Смолян

ТИР, натоварен с дървени изрезки, се обърна близо до Смолян следобед. Катастрофата е станала на второкласния път между областния град и...

"След множество усилия на Министерството на земеделието, на политическо и експертно ниво, на Агенция по горите, Лесозащитна станция, частни фирми, научна общност, лесовъдите и кооперациите от областта, можем да говорим за разрешаване на проблема с корояда. Изказвам голямата си благодарност към всички тях, защото положиха неимоверни усилия за решаване на този проблем", заяви Славов.

„За периода от месец март 2015 г. до 04 октомври т.г. на територията на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) са инвентаризирани 3 340 237 куб.м пострадала дървесина от биотични и абиотични фактори, а само за област Смолян са инвентаризирани 1 202 572 кубика. В това число са включени и количества пострадала дървесина в недостъпни басейни в размер на 124 114 кубични метра, съответно 78 980 кубика на територията на област Смолян“, съобщи инж. Ботьо Арабаджиев – шеф на ЮЦДП.

Той обясни, че 96% от инвентаризираната пострадала дървесина е възложена за добив, което представлява над 3 млн. куб. м. От тях 91% или над 2,9 млн. кубика е вече усвоена. Разликата до 100% са количества дървесина, които ще бъдат усвоени от местното население за дърва за огрев.

От всички териториални поделения на ЮЦДП до края на месец юни т.г. е извършен преглед доколко освободените площи се възобновяват.

Половината общини в Смолянско имат договори за зимно поддържане

Половината общини в Смолянска област имат договори за зимно поддържане, останалите щели до началото на ноември месец да финализират про...

Отчитайки нанесените сериозни повреди върху дървесината след падналите обилни снеговалежи в края на 2014 г. и в началото на 2015 г., а и установените нападения от корояди в особено големи размери през следващите години, инвентаризация на възобновяването е била извършена и във всички освободени площи през периода 2015-2017 година.

Обобщените резултати показали, че след извършване на последващите лесовъдски мероприятия през 2015-2016 година се е освободила площ в размер на 4 334 дка на територията на ЮЦДП. И 85% от освободената площ се е възобновила по естествен път, 13% е залесена от горските стопанства и 2% от площта предстои да бъде залесена през пролетта на 2019 година.

Според шефа на РДГ в Смолян инж. Венцислав Фурлански естественото възобновяване е със смесена гора – с широколисни и иглолистни дървета, а когато гората е смесена, тя е много по-устойчива както на биотични, така и на абиотични фактори.

Експертите от Лесозащитна станция - Пловдив, казаха, че това, което се случи с гората и бе приемано през последните години като катастрофа, всъщност е предвидено от специалистите при залесяванията през 70-те години на миналия век. Тогава са правени големи залесявания в Смолянско като целта е била борба с ерозията чрез засяване на бял и черен бор, които да създадат с времето хумусен слой за естествена растителност. "Тези култури са си свършили своята роля и сега отдолу се появява нова гора. Дори и в Пловдивския район над 70% има възобновяване. Нашата цел сега е да подпомогнем появата и укрепването на новата естествена гора от смесен състав на иглолистни и широколистни видове", казаха от Лесозащитната станция в Пловдив.

Според горските, кампанията за усвояване на падналата дървесина е довела до големи инвестиции на фирмите и държавните предприятия в горска техника и пътища. Така вече все повече фирми извършват механизиран добив с трактори и въжени линии, които заместват до 4 бригади работници.

Кадри с хуманитарна и икономическа квалификация се търсят най-много в Смолян

Най-голямо търсене в Смолянско има за кадри с хуманитарна и икономическа квалификация. От две години се наблюдава и нарастване на тенде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян