Искат проект за пропадналия път към Триград, след това - финансиране

5622
Искат проект за пропадналия път към Триград, след това - финансиране
Снимка: Анита Чолакова

"Коментирахме проблема с пътя към Триград. Необходимо е проектиране там преди да се вземе решение какво точно да се прави. Тоест, имат готовност за финансиране, но искат проект". Това заяви зам.-областният управител на Смолян Андрей Кадишев след разговора си с вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Заедно с него в срещата участва и общинският лидер на партия "Има такъв народ" за Девин д-р Митко Чолаков.

На въпрос дали е възложен проект или предстои да се възложи Кадишев каза, че трябва да бъде попитан кметът на Девин, тъй като участъкът е общински.

"В предварителен разговор ми е казал, че имат някаква готовност за проектиране, но днес не съм разговарял с него, не зная докъде е стигнало", допълни зам.-областният управител. На въпрос дали има готовност да финансират обекта, той отговори така: "Казаха, че го мислят това нещо, говорено е на Министерски съвет. Очакват да видят какво ще излезе като проект. Според мен са добре настроени и смятам, че ще реагират бързо".

Областният на Смолян не вижда шанс за пътя към Триград до края на годината (СНИМКИ)

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е песимист за отварянето на пътя към Триград до края на годината. За Коледа и посрещанет...

По думите му, за останалите пътни проекти в област Смолян срещата е била по-скоро опознавателна. "Запознахме го в общи линии с проблемите в областта и с проектите, които би трябвало да последват. Надяваме се след Нова година да работим по-активно", посочи Кадишев.

Припомняме, че в сряда Министерският съвет одобри 4,5 млн. лева за възстановяване на непредвидени разходи по спасителни и аварийно-възстановителни работи и за преодоляване на последиците от бедствия. Кадишев обаче каза, че нямат информация за обектите, които са включени в решението. "Официално не е публикувано нищо. Аз съм събирал лично от кметовете на общини информация за текущите бедствия. Имаме подадени справки на два пъти. Първо, за около 300 хиляди. Вторият път бяха за около 8,3 млн. лева. Това са спешни и неотложни действия, които са извършени и се надявам да получат финансиране", уточни той.

Кметът на Девин Здравко Иванов бе категоричен, че проектирането не става от днес за утре.

"За нас е радостна новина, че се говори за цялостен ремонт. До днес сме мислили как да възстановим тези два най-компрометирани участъка. Проектирането обаче е свързано с обществена поръчка. Ние в момента нямаме нищо официално потвърдено от държавата като помощ. Имаме почти готови за двата участъка технически проекти. Имаме консултации с инженери, детайлни справки, геодезия, геология, техническо решение. Имаме готовност да възложим спешно поръчката на инженеринг, ако ни потвърдят готовност за финансиране на участъка, който е спешен. Идеята беше за аварийно възстановяване. Това, което е казал министърът, е радващо, но за цялостно проектиране на пътя е нещо различно. Общината ще намери средства за цялостен проект, но обществената поръчка ще отнеме време, самото проектиране отнема технологично време, не може да стане от днес за утре, ще са нужни месеци. Строителството може да отнеме година. Ако действително ни потвърдят, че ще има финансиране за цялата отсечка, ние през зимата ще проектираме и ще чакаме пролетта да я финансират", каза Иванов.

Той подчерта, че са опитали всякакви начини за аварийно укрепване до пролетта, но за единия участък проблемът е много сериозен (на водещата снимка - б.р.).

Багер, който работи по пътя Тешел-Триград, падна в реката (ВИДЕО и СНИМКИ)

Багерът, който засипва първия участък от отнесения път между Триград и Тешел, падна в реката, съобщи кметът на Девин Здравко Иванов. То...

"Веднага трябва да започнем да работим. Това се опитвам да убедя Комисията по бедствия и аварии. Чакахме днес резултат от срещата с министъра, чакахме вчера Министерският съвет дали ще одобри финансиране, но все още няма официално потвърждение. Утре не е работен ден, което означава че следващата седмица ще искам среща с министъра на финансите и с министъра на регионалното развитие, за да знаем какво да правим. Аз очаквам ясен и конкретен отговор за тези два участъка, които са най-компрометирани, които са опасни и при проливни дъждове пътят отново ще пропадне", добави градоначалникът.

По думите му, аварийно укрепване е направено където са могли.

(Този е първият пропаднал участък, който е вече временно укрепен)

"За другия участък, за който водихме разговори с областния управител и с експертите, които дойдоха от Министерския съвет, ние настоявахме да ни дадат зелена светлина, че ще има финансиране, за да възложим обществената поръчка по съкратена процедура на инженеринг, за да може още сега, през зимата да започне укрепването. Но и за там нямаме резултат. Ако държавата не ни подкрепи финансово, ние ще го възложим - дали ще теглим кредит, дали ще пренасочваме капиталови разходи от други обекти, но ще го направим, защото това ни е приоритет. Не може да оставим хората от 4 села откъснати с месеци. Такава подкрепа, за която говоря, не ни е отказана, но не е и потвърдена", обобщи Здравко Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян