Испански футболен гранд ще обучава звезди в Родопите

3101
Испански футболен гранд ще обучава звезди в Родопите
Снимка: Анита Чолакова

Днес в Рудозем испанският гранд „Валенсия“ и местният клуб „Палас“ дадоха старт на своето сътрудничество за обучение на футболисти. Училището за звезди ще продължи четири години, а в тренировките по методика на една от най-големите компании за обучение по футбол в Европа и Америка Global Premier Soccer се включват около 70 деца. 

В официалното представяне на програмата, по която ще протече съвместната работа, днес участва кметът на Рудозем Румен Пехливанов, Андонис Влакус - представител на Global Premier Soccer - „Валенсия" за Югоизточна Европа, координаторът на треньорите на „Валенсия“ за Южна и Централна Европа Марио Бонич, и президентът на „Палас" Хайри Шерифов.

Андонис Влакус даде заявка, че „Валенсия“ и „Палас“ ще станат като едно семейство в Рудозем. Той благодари на кмета на Рудозем и на треньора на „Палас“, с които по думите му споделят еднакви мечти за децата – да им помогнат да сбъднат своите мечти.
„В следващите четири години ще опитаме да направим тази програма най-добрата в Югоизточна Европа. Ще дадем всички необходими пособия на децата, от което имат нужда било то треньорски семинари или различни начини да се развива организацията, за да помогнем на децата. Същото нещо, което правим навсякъде“, посочи Влакус.

Той обясни, че футболната школа за родителите е сякаш пращат децата си на училище.По негово мнение това е второто най-важно нещо в техния живот – на първо място винаги е училището.

„А в заниманията „after school“ (след училище – б.а.) ние им даваме много важни уроци - как да работят заедно, как да се социализират, как да бъдат отговорни за грешките. Ако се направи някаква грешка, да сте наясно, че това ще повлияе на целия отбор. Ако се направи нещо добро, ще е добро за целия отбор. И също както в училище това е място, където децата могат да бъдат много креативни. Главният принцип е следният - ние можем да направим така, че едно шестгодишно дете наистина да стигне до "Валенсия". И дори да не е "Валенсия", най-важното за нас е да помогнем на децата да постигнат своите мечти“, подчерта Андонис Влакус. 

С децата ще работят както треньори от Рудозем, така и от други школи от света, а за най-добрите ще се осигурят стипендии от чужбина.

„Това е третото място в България, на което помагаме. Може би едно на 10 000 деца ще отиде във Валенсия. Но ние сме тук да дадем път навън на всички деца, а това отнема време. За това са нужни поне 4-6 години, докато се развие детето до това ниво. Ако това стане - дали в България, Югоизточна Европа, САЩ или Валенсия, то ще бъде видяно“, каза Влакус.

Той допълни, че след 16-годишна възраст децата може да отидат в три академии на „Валенсия“. В същото време да тренират на най-високо ниво и да бъдат забелязани от европейски клубове.

Кметът на Рудозем увери представителите на „Валенсия“, че този проект ще бъде подкрепен с всичко възможно от местната управа и се надява от„Палас" да излязат в световни футболни звезди.

„Подкрепяме спорта, грижим се за базите на територията на общината, като те съответно се използват от клубовете напълно безвъзмездно", посочи Пехливанов.

„От такива места, като Рудозем излизат най-добрите приятни изненад. Сигурен съм, че проектът ще е успешен", коментира Марио Бонич.

„Това дава нови възможности за нашите деца и е една огромна крачка в развитието на клуба. Този договор, който подписахме за четири години, ще даде възможност за развитие на младите таланти, не само от Рудозем, а и от региона. В проекта могат да участват деца от Смолян, Кърджали и т.н., единственото изискване е да са членове на нашия клуб. Таксата ни е една от най-ниските в страната - 25 лева", каза Шерифов. Той не изключи възможността в най-скоро време да сесъздадат футболни групи на „Палас" и в други градове, но в началото ще привличат деца в Рудозем.

Автор: Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян