Красотата на пещера "Голубовица" вече е по-позната (СНИМКИ)

24430
Красотата на пещера "Голубовица" вече е по-позната (СНИМКИ)
Снимка: КСЕТ "Мурсалица"

120 нови метра допълниха разкритите и картирани досега 2420 метра в пещера "Голубовица" близо до родопското село Кошница, съобщи председателят на Клуба по спелеология и екстремен туризъм (КСЕТ) „Мурсалица“ Алекси Коджебашев.

От клуба и Българската федерация по спелеология организираха през септември национална пещерна леководолазна експедиция. Спелеолози и пещерни леководолази правят години наред експедиции за разкриване на нови галерии в една от най-големите водни пещери у нас. Само първите ѝ 400 метра са предназначени за туристи без оборудване, оттам-нататък е задължително за леководолази със специфично оборудване. Напред галериите стават огромни.

"Голубовица" е система от четири свързани пещери. Започва се с първите 400 метра, които са относително равни, без големи прагове. Лесно достъпна е за неподготвени хора. Но там периодично се вдига нивото на водата, затова обикновено е достъпна 2 месеца в годината. По-рядко - 4 месеца преди зимата. Стига се до един сифон, където цялата галерия е с вода.

"За първи път сифонът беше преодолян през 2007 г. от двама плевенски леководолази. Те се гмуркат, плуват на около 30 метра напред до сифон, който е с около 4 метра дълбочина. Отсреща на сифона изплуват в голямо езеро. До него пак има голяма галерия. Там виждат, че няма нужда от водолазно оборудване. Оставят го и продължават да газят през подземната вода, но вече дъното на пещерата е много по-разчупено. Има прагове по един-два метра, водопади, големи абразионни котли. Някои от тях толкова дълбоки, че трябва да ги преплуват. След около километър стигат до огромно срутище - огромни скални блокове са нападали от тавана. Идват следващата година, когато успяват да изкатерят срутището. Виждат, че е дълго почти 100 метра и на места широко 10 метра. Казаха, че таванът бил толкова висок, че не могат да го видят. След срутището влизат за около 200 метра в подземната река и стигат до нов, втори сифон, който не успяват да преминат. Той е преодолян през 2009 г. По-къс е от първия, но по-дълбок. От другия край на сифона е открит голям кладенец. След като го изкатерват, продължава около 100 метра напред в хоризонтална галерия и се стига до третия сифон, който още не е преодолян", разказа Коджебашев.

Николай Томов от пловдивския пещерен клуб е навлязъл най-навътре в третия сифон през 2011 г., на около 150 метра. Не е стигнал обаче до края на сифона, защото е трябвало да се върне. При изследване на такива сифони пещерните леководолаци имат следното правило: да си оставят 2/3 от въздуха за излизане.

На финала е ремонтът на пътя Враца - пещера Леденика

Започна полагането на втори слой асфалт на Крайречния булевард  във Враца. Отсечката е част от проекта за рехабилитация на пътя "В...

"На настоящия етап не се събраха достатъчно хора, за да направят базов лагер. За целта са нужни повече хора, които да пренасят необходимото оборудване до втория или третия сифон. Стана нещо като тренировка за следващата експедиция, когато ще бъде построен базов лагер по-навътре. Пробваха дали сухи ще могат да пренесат бивачните материали през първия сифон. Направиха линия за връзка, а тя е задължителна, когато се прави пещерен лагер с продължителност. Тогава те постоянно трябва да имат контакт с повърхността. Картираха един страничен придатък към основната галерия", обясни още председателят на клуб "Мурсалица".

Напредването в проучванията е бавно, тъй като достъпът до вътрешността на "Голубовица" е изключително труден, казват спелеолозите.

Пещерата става в последните години все по-популярна за екстремен туризъм. Тя се намира в местността "Гарга дере", която е с над 20 пещери. Местните разказват, че името на пещерата е заради това, че край входа й преди гнездели много скални гълъби. "Голубовица" е предизвикателство за големи смелчаци, тъй като се влиза със задължително спелеоложко оборудване, за разлика от близката "Ухловица", която е общодостъпна и много се посещава. Тя пък е кръстена на птицата улулица, а "Гарга дере" – дерето, по което се стига до "Голубовица", е наречено така, защото там е царството на тези птици.

Снимки: КСЕТ "Мурсалица"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян