Кучешки приют ще строят в Смолян

6444
Кучешки приют ще строят в Смолян
Снимка: Getty Images/Guliver

Поръчка за строителство на кучешки приют обяви община Смолян. Съществуващата сграда „ветеринарна лечебница за безстопанствени кучета“ се намира между кварталите Райково и Устово. Прогнозната стойност на планираните дейности е 269 999 лева без ДДС.

Предвидено е вътрешно преустройство на съществуващата сграда, направа на пристройка към нея, стоманобетонова рампа, стоманен навес, частично изграждане на подпорна стена, оформяне на дворното пространство и монтаж на ограда по имотните граници.

Вътрешното преустройство включва премахване на тухлени зидове с височина до 2 метра, направа на боксове чрез монтаж на нови преградни стени от термопанели, нови преградни зидове за оформяне на манипулационна и изпълнение на довършителни работи –настилки, мазилки, боядисване и др.

Пристройката ще е откъм северната страна на сегашната сграда и в нея ще се оформят боксове за наранени и болни кучета.

По южната фасада на сградата ще се изгради стоманобетонова рампа за осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение.  Ще се изгради също хале с пет еднотипни бетонови площадки с метални навеси за боксове за временно пребиваване на бездомни кучета на покрито и открито, които да бъдат оборудвани с къщи за кучета и затворени с оградна мрежа.

За укрепване на имота е предвидено да се изгради стоманобетонова подпорна стена с обща дължина около 83,99 м и височина от 2,50 м до 3,50 м., като в първия етап ще се изградят три от тях. Предвижда се площадково и вътрешно сградно водоснабдяване и канализация на обекта,  дворно осветление, мълниезащитна уредба и дворно видеонаблюдение с четири камери.
Парите за изграждане на приют са отпуснати с постановление на Министерския съвет. Срокът за подаване на оферти е 11-ти ноември, а отварянето им ще стане на следващия ден.

Припомняме, че през 2001 г. приютът, който действаше в Смолян, е бил вписан като ветеринарна лечебница за бездомни кучета с капацитет 62 бр. животни. През 2008 г. РВМС издаде удостоверение за регистрация на животновъден обект СЗ „Зооветеринарен комплекс“ с капацитет 32 броя.   

За последните 4 години от дейността на приюта бяха заделени 196 хиляди лева от общинския бюджет. Данните за този период бяха следните: 3202 безстопанствени кучета - уловени, 2900 -кастрирани, 63 – умъртвени, 2861 - върнати по местата, откъдето са били уловени, 135 - осиновени.

Още при управлението на екскмета Дора Янкова се разбра, че приютът не отговаря на законовите изисквания. Той бе затворен през май месец 2011 г. На входната врата залепиха бележка с надпис: “Уважаеми съграждани, уведомяваме ви, че от 16.05.2011 г. Общински приют за безстопанствени кучета – Смолян временно е преустановил дейността си”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян