X
 
 

Обсъждат бюджета на община Смолян, а МФ спира 2,9 млн. от него

483 0
photo of Обсъждат бюджета на община Смолян, а МФ спира 2,9 млн. от него
Снимка: Actualno.com
За 17,30 часа тази вечер е свикано обществено обсъждане за бюджета на община Смолян през 2018 г. Обявлението бе пуснато на 20 декември м.г.

На 2-ри януари обаче местната управа е получила писмо от министъра на финансите Владислав Горанов, че през настоящата година финансовото ведомство ще прихване 2,9 млн. лв. от безлихвения заем на обща стойност 3 950 000 лв. Останалата част от сумата пък ще бъде прихваната от бюджета за 2019 г.

Кметски наместник с пробация за 17 недействителни подписа

С пробация за срок от 18 месеца е наказан кметският наместник на смолянското село Соколовци Катя Л. за извършени от нея 17 нотариални з...

Безлихвеният заем от Републиканския бюджет е бил предоставен на община Смолян през 2015 г. Общината в края на всяка година го подновява. Тази година обаче не се събра мнозинство, което да одобри кметското предложение за отсрочването му.

Междувременно има и законова промяна, според която безлихвените заеми вече се връщат на МФ с лихва, когато не са възстановени в срок.

Така че за месец януари община Смолян ще й бъде удържана от МФ сума на стойност 659 230 лв. от общата изравнителна субсидия и целевата субсидия за капиталови разходи.

В писмото е посочено по месеци какви средства ще се приспадат от субсидиите, които общината получава. Като най-крупни са сумите, които ще бъдат удържани през месеците януари, юли и октомври.

Обновяват площада на Мадан с 1 млн. лв.

Централният градски площад на Мадан ще се обнови с 1 068 546 лв. с ДДС. Местната управа е избрала фирма „ИСА 2000“ ЕОО...

На практика общината няма да получи цялата си сума за капиталови разходи на стойност 1 785 600 лв. от държавния бюджет. Другите суми, които ще й удържат, са от изравнителната субсидия.

„Ние сме предложили на обществено обсъждане бюджет, в който не е взето предвид новото обстоятелство, че се спират плащания на стойност 2,9 млн. лв. за 2018 г. Съгласно волята на общинските съветници, които не ни позволиха да удължим срока на безлихвения кредит, ние в момента сме с бюджет, в който не са нанесени удръжките, които МФ ще ни направи“, коментира зам.-кметът по финансовите въпроси Венера Аръчкова.

Тя каза, че в момента ръководството на общината решава кои дейности да бъдат спрени тази година или за определен период от време, тъй като до април месец не очакват съществени постъпления. Освен това мнозинството от местния парламент не позволява вече втора година да се правят каквито и да е продажби на имущество, от което общината не се нуждае.

Кметът на Смолян Николай Мелемов няма мнозинство в Общинския съвет и опозицията спира всички възможни варианти за приходи в местната хазна.

Пиян падна в дере, спаси го ученик, връщал се от тренировка

Пиян падна в дере над кино „Дружба“ в Смолян, спасил го ученик, връщал се от тренировка по волейбол. На 29 декември около ...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално