Опозицията в Смолян предупреди, че общината може да пострада като Велинград

1698
Опозицията в Смолян предупреди, че общината може да пострада като Велинград
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за сметосъбиране в Община Смолян надхвърля с 500 000 лв. този от миналата година и с близо 2 млн. лв. от началото на подписване на договора с фирмата-изпълнител за събиране на боклука на града „Титан Клинър” ООД. Това заявиха на брифинг общинските съветници от Коалиция за развитие на Смолян (КРОС) Кирил Асенов, инж. Кирил Хаджихристев и инж. Валентин Цолов. Заради това КРОС не подкрепи тазгодишния бюджет на града.

Представителите на втората по големина група в ОбС на Смолян намират аналогия с нашумелия случай във Велинград, където сметките на общината са запорирани заради дълг към сметосъбираща фирма. Те алармират за подобна порочна практика и в други общини в страната, където чрез неизгодни договори за сметосъбиране се източват бюджетите на общините. Съмнително е, че почти навсякъде това е обвързано с една и съща компания и нейните подразделения в различни дейности, казват КРОС. „Не бихме искали Община Смолян да я постигне същата съдба като Велинград. Договорът е икономически неизгоден към днешна дата за гражданите на Смолян и ще настояваме за неговото преразглеждане”, каза Хаджихристев.

Опасност от падащи камъни в Смолянско

Заради планинския релеф на региона в Смолянско и повишението на температурите е повишена опасността от падащи камъни по пътните настилк...

„Смятаме, че има поне 2 милиона лева повече в таксата за битови отпадъци, в разходите за сметосъбиране и сметоизвозване и депониране, което за нас е огромен проблем, защото така се деформира целият бюджет на общината”, подчерта лидерът на КРОС Кирил Асенов.

В приетия за 2016 г. бюджет са се увеличили разходите само за сметосъбиране, докато за други дейности бюджетът е същият.

За 2016 г. в бюджета на общината за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци са предвидени 3 600 000 лв. В същото време в общинския бюджет за хора в крайно тежко социално положение не са предвидени средства, за спорт са отделени 115 000 лв., за издръжка на Планетариума – 120 000 лв, за култура 17 000 лв., за програмата „Инвитро” – едва 5 000 лв. Увеличението на таксата за сметопочистване с близо 2 млн. лв няма икономически основания, смятат от КРОС, тъй като за 6 години условията са променени - населението на Смолян е намаляло с 4 000 души, цената на горивата е спаднала, общината не е развиваща се.

От КРОС обявиха, че от понеделник в сайта на сдружението ще работи специална мобилна платформа, чрез която да се допитат до гражданите на Смолян дали биха подкрепили бюджета в този му вид, където огромна част от него се харчи за сметосъбиране. Коалицията настоява за преразглеждане на общинския бюджет.

Незаконна сеч на 187 броя дървета установиха от РДГ-Смолян

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Смолян констатираха незаконна сеч на 187 броя дървета от бял бор и бук в з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян