Потвърдено: За 9 литра мляко без етикет глоба от 4000 лв. за възрастна жена

8131
Потвърдено: За 9 литра мляко без етикет глоба от 4000 лв. за възрастна жена
Снимка: Личен архив

Окончателно се потвърди глобата от 4000 лева, наложена на 65-годишната Румяна Кехайова от чепеларското село Забърдо, заради съхранение в търговска витрина близо 9 литра кисело мляко без етикет. Решението на Административния съд в Смолян се явява втора инстанция и е окончателно.

Жената даже не е изпратила адвокат в съда да я защитава, става ясно от протокола. Изпратена била само жалба.

Да припомним историята:

Миналото лято – на 12-ти юни, инспектори от Областната дирекция „Безопасност на храните“ (ОДБХ) в Смолян по сигнал проверяват търговски павилион до природния феномен „Чудните мостове“, собственост на ЕТ „Симоана – Румяна Кехайова“. В хладилната витрина към павилиона виждат 22 кофички кисело мляко от по 400 мл, с общо тегло 8,8 кг, неетикетирано. Имало и 10 стъклени буркана кисело мляко с етикети на „Българска млечна компания – Чепеларе” ООД.

Жената разказва, че кофичките без етикети били подготвени за изпращане на нейни познати. Кола с туристи трябвало да мине да ги вземе. Сложили млякото в хладилната витрина, за да не се развали.

Проверяващите съставили констативен протокол, а управителката Румяна Кехайова впоследствие била поканена в ОДБХ – Смолян, да ѝ съставят акт за установяване на административно нарушение, чиято стойност е 4000 лева. Тезата ѝ, че това мляко е предназначено за лична употреба, не била възприета нито от инспекторите, нито от Чепеларския районен съд, в който тя обжалва наказателното постановление, нито от Административния съд в Смолян.

В края на миналата година съдът в Чепеларе потвърждава санкцията. Осъжда Румяна Кехайова отделно от това да заплати 360 лева на Областна дирекция по безопасност на храните в разноски по делото. Административният съд в Смолян потвърди в цялост решението на първата инстанция и то не подлежи на обжалване повече.

В жалбата на Кехайова се посочвало, че не е доказано дали в пластмасовите кофички се съхранява мляко, тъй като те не са били прозрачни, а проверяващите нито са ги отваряли, нито са ги мерили, нито са проверили какво съдържат. Тоест, след като не е установено съдържанието им, не е ясно как проверяващите са констатирали, че това е храна, тъй като те не са закупили кисело мляко от павилиона, а минерална вода. 

Адвокатът на ОДБХ в Смолян пояснил пред съда, че контролното закупуване на бутилката минерална вода е с цел да се установи дали обектът работи и кой го стопанисва в момента, а не дали кофичките кисело мляко са били предмет на продажба. Защитникът е категоричен, че самото им съхранение в обект за търговия с храни представлява етап от дистрибуцията на храни, за каквото нарушение е санкционирано лицето.

Пред Actualno.com Кехайова обясни, че когато проверили павилиона й, сезонът още не бил почнал. Млякото й било дадено от овчар, който ползва нейни ливади за паша, като отплата. Тя пък щяла да го праща на нейни познати в другия край на България.

"Щяха да минават гости от Варна и Добрич. Те отидоха към Пампорово. Казах им, че ще им кача горе млякото и като минат, да го вземат. За продан си имахме в стъклени буркани с етикети от Чепеларска фирма, която е лицензирана", разказа тя.

И допълва, че проверката е била по донос: "Не се и учудвам. Злоба си има навсякъде. Злоба към един човек, пенсионер с вдовишка пенсия и моята, по старост – общо 550 лева. Гледам и страничен доход да си докарам. Това е по честен път. Имам си касов апарат. Фирма съм си направила. Опитвам се всичко да ми е точно. Да, ама не. Дошли са горе и са почнали да ровят. Нито е имало клиенти пред павилиончето, което е метър на метър, да кажеш, че ще забогатея. Нищо такова. Почнали са ровят, да търсят документи. Дали са им ги. Обаче нали знаете - за кокошка няма прошка, за милиони няма закони".

Тя е певица в местния фолклорен състав "Евробаби", с който Забърдо се прочу и зад граница със своите шеговити песни. Председател е на също на селското читалище "Христо Ботев".

Притеснява се, че това са много пари и ще трябва да ги връща дълго време, като й ги удържат от пенсията.

От съдебните дела пък става ясно, че наложената ѝ санкция от 4000 лева била минималната по закон.

Жената се опасява, че след удръжките няма да остава нищо за нея.

"Това е нашата България. Децата ми са в Пловдив, аз съм си в село. Живея си самостоятелно. От 16 години съм вдовица. Бива безсрамие, бива, ама толкова не бива! Боря си се с живота. Окуцях в коляното. В чанта си нося мой багаж. Три километра пътувам до разклона за Чудните мостове. После моля някоя кола да ме вземе на стоп да се кача горе, да продам нещо, да изкарам два лева. Как може да има такива хора по света - не хващат големите риби, а такива като мен. Елате да проверите - метър на метър е павилиончето!", приканва Румяна.

ОЩЕ: БАБХ не се съгласи с медийно отразяване на глоба от 4000 лв. за 9 литра мляко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян