Рашков заговори за "потънали пари", кметът на Златоград го обори с резултати от проверки

21362
Рашков заговори за "потънали пари", кметът на Златоград го обори с резултати от проверки
Снимка: Община Златоград

"Пpeдишния път видяx acфaлтиpaнa само едната лента дo злaтoгpaдcĸoто ceлo Aлaмoвци. Πapитe зa дpyгaтa вepoятнo ca пoтънaли в нeчий джoб". Това е заявил по време на среща със златоградчани бившият вътрешен министър и бивш депутат от „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков, цитиран от няколко медии.

Справка в Агенцията за обществени поръчки сочи, че обектът е възложен за изпълнение на фирмата „Одесострой“ ООД – Аксаково, по договор за 3 365 700 лв. без ДДС, сключен през януари 2019 г. Изпълнен и разплатен е през декември 2021 г. на стойност 3 321 998 лв.

Заради открития намек за злоупотреба обаче потърсихме коментар от възложителя на обекта – кметът на Златоград Мирослав Янчев. Според него бившият министър се е изказал неподготвен.

„Може би е подведен от симпатизантите си в Златоград. Казаното от него категорично не отговаря на фактите. Самият път е проектиран за една лента по съществуващото трасе - 3,5 метра. Заложено бе възстановяване на асфалтовата настилка в съществуващо положение. Изпълнен е по Програмата за развитие на селските райони на два пласта, с всички изисквания по нормативна база, на която трябва да отговарят пътищата от такъв клас. Този път обслужва население от около 300 души. Проектантът е дал в единия край полагане на бордюр и при разминаване колите трябва да излязат малко извън асфалта. И преди да се направи новият участък, пак беше такава ширината му“, посочи кметът.

Той каза, че за да отчетат проекта и да поискат окончателно плащане, обектът е проверен на място от Регионалния технически инспекторат в Кърджали.

“Това са експерти, които идват и мерят всичко - линейни метри на бордюрите, асфалт, мантинели, отводнявания, решетки, пътни знаци, маркировки. Преди да получим окончателното плащане, дойдоха също и от отдел "Контролни проверки" на дирекция "Технически инспекторат" към ДФ "Земеделие". Тоест, направена е проверка на проверката. Те също установиха съответствие между одобрената техническа документация и строително-монтажни работи", подчерта Мирослав Янчев.

"Трета проверка ни е направена от МВР и по-точно - от ОДМВР - Смолян, сектор "Противодействие на икономическата престъпност", по сигнал. Изискаха ни цялата документация - кога е одобрен проект, габарити, правена ли е промяна по него, при изготвяне на констативните актове дали е извършвано замерване на терен. Обследваха всичко по сигнала през юли месец 2021 година. Цялата документация е проверена и от Министерството на земеделието и храните. Всички проверки констатираха, че няма разминаване с проекта“, добави Янчев.

Той допълни, че заданието е изпълнено на 100%, одобрено е от финансиращия орган и всичко е разплатено.

„До момента нямаме заявки за връщане на суми. Изказването, че вероятно другата лента е в нечий джоб, е меко казано несериозно. То е подвеждащо, неистинско. Казват, че преди избори всичко е позволено, но аз не съм съгласен да се говорят откровени неистини“, добави градоначалникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян