Ремонти от АПИ за Смолян: Скромно, но от сърце

5887
Ремонти от АПИ за Смолян: Скромно, но от сърце
Снимка: АПИ

През последната година Агенция „Пътна инфраструктура“ има само един сключен договор за пътно строителство – за АМ „Европа“ на стойност 222,5 млн.- лв. без ДДС. Допреди седмица пък нямаше нито една обявена нова поръчка за пътно строителство. На 6-ти април АПИ стартира 2 процедури на обща стойност почти 220 млн. лв. Ден по-рано бяха публикувани поръчките за пътно поддържане (зимно, аварийно, текущо) и за мантинели на обща стойност 2,5 млрд. лв. Това сочи справка в електронната система за обществени поръчки.

Ремонтът на около 3 000 км пътища предвижда одобрената инвестиционна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за 2022 г., а картите за ремонт по области са публикувани на интернет страницата на АПИ.

Текущ ремонт се планира за около 1300 км пътища. За над 1200 км ще продължат ремонтните дейности, започнали през миналата година.

Жители в Перник си ремонтират сами улицата, защото няма кой да обърне внимание

Жители на пернишкия квартал „Рудничар” започнаха сами да ремонтират улица „Република”. Те запълват отворилите с...

Основен ремонт ще се прави на 230 км, за които има проектна готовност. За близо 200 км от тях вече стартираха обществените поръчки за избор на изпълнители на основния ремонт и строителния надзор.

В момента се разработват технически проекти за ремонт на близо 660 км. Наличието на проект е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени ремонтни работи. Заложено е през тази година да бъдат обявени процедурите за възлагане проектирането на над 2600 км пътища.

Област Смолян е единствена в страната само на колела. Тоест, освен автомобилен, друг вид транспорт няма. Справка в картата сочи, че предвиденото за тази година за нея е скромно, но вероятно от сърце.

Само два участъка са планирани за основен ремонт (в зелен цвят), който дори е под съмнение дали ще стартира през годината.

Първият участък е между разклона за Лъки и хотел „Рожен“ – до кръстовището с второкласния път през прохода Рожен. Общата му дължина е 11,93 км. Поръчка за възлагане до днес все още не е обявена. А е известно, че дори при напълно гладка процедура, без обжалване, минава около половин година от обявяването й до подписването на договор.

АПИ: Изкърпването на дупките по пътищата със студена асфалтова смес е аварийно и временно решение

Всички областни пътни управления в страната от петък - 18 март, извършват аварийно запълване на дупките, отворили се по републиканските...

Вторият участък е малко над 22 км между Смолян и Рудозем през вр. Средногорец и с. Фатово. Този път ще е алтернативен подход, когато се отвори граничният контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти. За него АПИ стартира обществена поръчка на 6-ти април с прогнозна стойност 24,1 млн. лева без ДДС. Оферти се приемат до 12-ти май. Даденият за отсечката срок за изпълнение е 450 дни.  

В синьо – тоест за текущ ремонт, са дадени пет участъка. Два от тях са между Златоград и Неделино с обща дължина близо 10 км и половина. Вторият е между Рудозем и Пловдивци – близо 11,6 км. Третият е околовръстното на Смолян от Райково до разклона за Мугла – 4,6 км. Четвъртият е между Баните и Соколовци – 41,2 км. Петият е между Рудозем и Пловдивци – 11,5 км.

В червено – за проектиране, са Михалково-Чуреково (14,8 км), Девин-Доспат (46,2 км), 3,6-километровата отсечка до астрономическата обсерватория на връх Рожен, близо 30 км от пътя до Горна Арда, близо 31,5 км по второкласния път между Чепеларе и Средногорци.

Припомняме, че в комисията за регионално развитие към Народното събрание е гласуван проект, с който се позволява на Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати 50% от задълженията към фирмите за пътно поддържане и 100% от задълженията за мантинели, пътни знаци и маркировка. Така АПИ ще получи възможност да плати по 34 договора за поддръжка на автомагистрали и републикански пътища общо около 1,4 млрд. лева и още 135 млн. лв. за мантинели, знаци и пътна маркировка.

С решението на парламента на практика тези договори ще се удължат до 30 септември. В противен случай тази година пътни ремонти няма да има. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян