Санитарка изпуснала 85-годишна, тя съди болницата за счупен таз

2626
Санитарка изпуснала 85-годишна, тя съди болницата за счупен таз
Снимка: iStock/Guliver

85-годишна жена осъди болницата в Смолян за счупена в Спешното отделение тазобедрена става. Присъдената сума от над 12 хиляди лева, 10 хиляди от които неимуществени вреди, ще я плаща застрахователна компания, с която лечебното заведение има договор, става ясно от съдебното дело в Районния съд.

През май месец 2017 година бабата постъпила по спешност в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ със силен световъртеж. Тя не можела да пази равновесие, имала проблеми в зрението и видими изменения в лицевата част. Придружавали я синът и снаха й.

Прегледана е от дежурния лекар своевременно, снета ѝ е анамнеза, извършен е преглед, измерено й е кръвно налягане, взета е кръв за лабораторно изследване. Назначени са образни изследвания на компютърен томограф, както и консултация с невролог.

След първоначалната диагностика жената е преместена в шокова зала. Пред снаха ѝ лекарят разпоредил на санитарката да закара болната за снимка с носилка. Близките ѝ били предупредени, че трябва да придружат болната за извършване на образното изследване. Не им казали обаче, че трябва да помагат на санитарката и заедно да я преместят на носилката.

Тя закарва носилката и моли болната с нейна помощ да се премести от кушетката. Санитарката подхваща жената, но я изпуска и тя пада на земята. От коридора синът и снахата чуват стенания и влизат веднага. Синът й я вдига от земята и я слага на носилката. На път към асансьора виждат, че има голяма болезнена издутина на левия хълбок.

Резултатът от скенера показва, че болната няма изменение на мозъка и неразположението, заради което е постъпила в болницата, е причинено от спазъм, който е отминал. Ортопедът обаче установява счупване на тазобедрената става на две места и голям хематом.

Ден по-късно я оперират, като се налага да плати за медицинските изделия. Извършват ѝ 4 кръвопреливания. Следва трудно възстановяване, предвид възрастта ѝ.

Жената имала силни болки след операцията, наложило се да лежи дълго време. Обгрижвали я и се е нуждаела от хора, които да я обгрижват. И до сега ставата не е напълно възстановена.

За имплантираните при лечението плака и винтове жената платила 1 500 лв., за болничния престой - 58 лв., за лекарства и консумативи - 156,87 лв. Общият размер на разходите за лечение възлиза на 1 714,87 лв.

От страна на болниците направили възражение за съпричиняване на вредоносния резултат. Твърдят, че до падането й в спешното отделение се стигнало, защото жената сама опитала да стане и да се премести на количката.

От своя страна предявили иск срещу застрахователната компания, с която имат договор (към онзи момент) със срок до 31.08.2017 г. за професионална отговорност на лицата, упражняващи медицинска професия. В обхвата на застраховката са включени 98 лекари и 203-ма служители от средния медицински персонал. Тя е с единичен лимит за едно лице в размер на 500 000 лв. и самоучастие 5% от всяка щета, но не по-малко от 5 000 лв. 

Съдът счита, че е допусната грешка от страна на лекаря, тъй като не е наредил на болната да не става до идването на нейните близки, за да ѝ помогнат да се премести, а и не е съобщил на близките да помогнат на санитарката.

Решението на Районния съд не е окончателно.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян