Смолян с договор за ВиК-проект на стойност над 76 млн. лв.

4369
Смолян с договор за ВиК-проект на стойност над 76 млн. лв.
Снимка: МОСВ

„ВиК“ ЕООД в Смолян подписа с министъра на околната среда и водите Нено Димов договор за интегриран воден проект на агломерация Смолян. Така дружеството в Смолян се явява първият бенефициент по ОП „Околна среда“ (ОПОС) за програмен период 2014-2020 година. За да внесе разяснение относно предвидените дейности и начина на финансиране, потърсихме за интервю управителя на „ВиК“ инж. Мариян Николов.

Г-н Николов, излезе съобщение от МОСВ, че с Вас е сключен първият договор по ОПОС 2014-2020, но като инвестиция е посочена сумата от 91,3 млн. лв. Защо има разлика с досега обявените над 70 млн. лв.?

Разликата идва от това, че в съобщението на МОСВ е включено и ДДС-то, което по принцип не се финансира от оперативната програма. То възлиза на около 14 млн. лв. Тоест, реалната сума за финансиране без ДДС е 76,5 млн. лв., от които съфинансирани от наша страна ще бъдат 8,2 млн. лв. и 68,3 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ.

Има разлика и в километрите, за които се знаеше досега и тези, които пише МОСВ. Каква е дължината на водопровода и канализацията, които ще се изграждат и рехабилитират?

22 км водопровод и 46 км канализация - това е в кръгли числа. В тези 46 км канализация са включени 12 км от колектора на град Смолян поради огромната инфилтрация, която се получава от река Черна в колектора – голямо количество чиста вода прониква в него. Тази мярка е в изпълнение на изискванията на Jaspers (Европейски инструмент за помощ на държави, които са се присъединили през 2004 и 2007 г. към ЕС, за да подготвят висококачествени мащабни проекти - б.р).

Какви други дейности са предвидени?

На пречистватенлите станции за питейни води (ПСПВ) "Хубча" и "Превала" имаме подмяна на кранове с ел. задвижки от порядъка на около 400 000 лева. Другото, което трябва да направим, е третично стъпало на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Смолян.

Пише, че ще се прави рехабилитация на пречиствателната станция за отпадъчни води, това вярно ли е?

Не знам какво са имали предвид, но ние имаме планирано изграждане на третично стъпало за отстраняване на азот и фосфор на ПСОВ. Рехабилитация е, ако имат предвид смяната на крановете на пречиствателните станции за питейни води. ПСОВ е действаща и сравнително нова, не е предвидена рехабилитация за нея.

Обявихте първата строителна поръчка за 22 милиона и половина без ДДС, защо разделяте обекта?

Разделяме го, защото за този обем работа, за която сме обявили процедура, имаме изготвен технически проект. Поръчката ще се възлага по Червен Фидик. Затова е отделена от останалата, която ще е приблизително 2/3 от целия обем СМР. Тя ще се възлага на инженеринг по Жълт Фидик.

В "Лъвски скок" ще участват осем смолянски училища  

Смолян за поредна година ще бъде домакин на регионално ученическо състезание „Лъвски скок”. То ще се проведе идния вто...

Може ли да преведем Червен Фидик като договор за строителство, а Жълт Фидик - като договор за инженеринг (проектиране плюс строителство)?

Да. 

Втората поръчка на каква стойност ще бъде?

От порядъка на 46 млн. лв. без ДДС. И ще включва дейностите, за които имаме идеен проект, но за тях няма работен проект. Основно са два лота и няма необосновано разбиване на поръчката. Останалите поръчки ще бъдат за третичното стъпало, съответно доставка и монтаж на кранове за двете станции за питейни води. Това са по-малките поръчки. Има и за изграждане на Географска информационна система със система за наблюдение на активите.

Кога обявявате по-голямата поръчка за строителство?

В Смолян 80 души ще бъдат настанени в социални жилища

Стартира проектът за изграждане на социални жилища в Смолян. Той е обезпечен със средства от Оперативна програма „Региони в расте...

Документацията вече е пусната в Агенцията за обществени поръчки и чакаме да бъде публикувана. Във вторник е изпратена, като мине тридневният срок до петък, в понеделник предполагам, че ще бъде обявена.

Изненадахте ли се, че точно смолянски фирми обжалваха и блокираха първата процедура?

Няма какво да се изненадвам, то се очакваше някой да опита да я спре. Те имат право. Въпрос на избор е.

Да не са се почувствали пренебрегнати по някакъв начин?

Няма как да бъдат пренебрегнати. Има обявена поръчка, има критерии за оценка. Процедурата е открита и всеки може да кандидатства. Ако някой се е почувствал дискриминиран, има право да си потърси правата. Има органи, които ще преценят дали сме прави, или не. Аз не мога да давам оценка.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян