X
 
 

Смолян събра капачки за кувьоз в Чирпан

2001 1
Смолян събра капачки за кувьоз в Чирпан
Снимка: Анита Чолакова
Тонове капачки се събраха в Смолян за кувьоз на болницата в Чирпан. Кампанията продължи до края на работния ден днес. Пообед и кметът на Търън Явор Говедаров докара събраното от неговото село, съобщи София Иванова от клуб „Милосърдие“ в областния град. Тя е преподавател в Професионалната гимназия по техника и технологии. Заедно с олимпийската шампионка по вдигане на тежести Милка Манева се ангажират със събирането и изпращането на даренията при нуждаещи се.

Това е втората кампания „Капачки за бъдеще“, в която Смолян участва. Първата беше за кувьоз в Червен бряг.

И Асенoвград събира капачки за благотворителност – вижте къде

Асенoвград се включи в кампанията „Капачки за бъдеще“, предаде кореспондентът на Actualno.com. Инициативата цели подпо...

Инициатори на кампанията са Мартина Йорданова и Лазар Радков, които обявиха, че събират капачки за купване на кувьози за болниците на малки градове, защото по думите им всяко трето дете в  България, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите, защото наличната техника е на над 20 години.

„Ние първоначално предложихме апаратът да е за болницата в Смолян, но се оказа, че там си имат достатъчно, а единственият в Червен бряг бил счупен. От здравното министерство казват къде имат най-остра нужда“, обясни Иванова.

Тя е очарована от отзивчивостта на хората - от училището в Гьоврен, от Ардино дошли с три пълни с капачки коли, от Пловдив и от София също пристигали.

„Аз им казах да не ги карат тук, а направо в София, но понеже са мои бивши ученици, те обаче казват, че когато предадат капачките при нас, са сигурни, че ще отидат където трябва. Много бивши наши ученици, много техни родители се включиха, голяма част от обществеността в Смолян. Много мило ми стана вчера. Една моя бивша ученичка е в майчинство, гледа си детето. Беше донесла капачки на дъното на една малка торбичка. И вика: „ Госпожо, аз толкова можах да събера вкъщи“. И си ги докара в училище сама, а има да гледа бебе. Разбирате ли, кое е най-милото и приятно - че една такава кауза ни обединява“, коментира София Иванова.

Пластмасови капачки - най-големият подарък за образованието на един третокласник

Правописен и синонимен речник, тетрадки и химикали, флумастери, помагала по български и английски език, релефни карти на България, какт...

Доверието по думите й идва може би от това, че всичко се снима и се докладва в групата. „Обявяваме какво е събрано и колко и качваме снимки. Предаваме дарението и качваме снимки с доклад. После виждат как купеният кувьоз в Червен бряг е закаран и предоставен на болницата. Затова хората имат доверие в тази кампания“, допълва тя.

Във времето откак съществува клуб „Милосърдие“ в Смолян към него са се присъединили многобройни нови приятели. Вече питат каква ще е следващата акция.

Досега капачките са му от най-успешните акции. Но неотдавна обявиха мащабна кампания и за пет нуждаещи се семейства в село Давидково камион с дрехи, посуда, чаршафи, пердета, обувки, играчки и всичко необходимо за семейства с деца.

„Тогава наистина много голямо количество пратихме за там. Често събираме за нашите ромчета, за социално слаби семейства от Смолян. Но най-напред гледаме да помогнем на най-близките,тоест на хората тук“, посочи Иванова. Сега организират пълноценен бал с тоалет, грим, прическа и маникюр за една абитуриентка, чиято майка не е добре с психичното здраве, а са три деца.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Ето с какво се занимават някои ученици и техните "учители" със събиране на боклуци.За съжаление това е действителността в образованието.Може би пък така се подготвят кадри за сметосъбирането,а учителите им се явяват нещо като екперт - боклуджари.Значи това е дуалното обучение