Средно 84 дни в годината въздухът в Смолян е мръсен. Газифицират града

1902
Средно 84 дни в годината въздухът в Смолян е мръсен. Газифицират града
Снимка: Райков сервиз

По 84 дни през 2016 и 2017-та година е била превишена допустимата концентрацията с фини прахови частици в Смолян – основно през зимните месеци. Причина за това е най-вече масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Преди две години – през 2015 г., са били замерени 101 дни с наднормени показатели на ФПЧ.

По време на отчета си през месец декември кметът на Смолян Николай Мелемов отбеляза, че намалението е вследствие на приложени мерки за енергийна ефективност за сгради публична общинска собственост и многофамилни жилищни сгради, а така също подмяна на горивните инсталации в общинските сгради. Съобщи още, че очакват финансиране на проект за филтри на комините.

От началото на януари месец нормата на замърсен въздух е превишавана 15 пъти. 13 дни няма превишение.

Справка по датите показва, че когато е имало по-силен вятър, няма наднормено замърсяване на въздуха.

Критичен недостиг на персонал в център за настаняване след побой на младеж над възпитателка

Центърът за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи в кв. Устово на Смолян е в риск да бъде закрит заради критичен недостиг ...

Другата възможност е газификация на града или на първо време част от него.

От две седмици насам на входовете на жилищни блокове в квартал „Нов център“ има съобщения от фирма „Райков сервиз“ ООД, че предстои да бъде изградена газоразпределителна мрежа.

Те приканват живущите да се възползват от възможността да потребяват природен газ за битови нужди от следващия отоплителен сезон 2018/2019 г.

През 2016 г. хасковското дружество получи от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) 35-годишна лицензия за доставка и разпределение на природен газ в община Смолян.

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград и предстои неговото представяне пред обществеността, съобщиха от мест...

Отне им две години да стартират процедурата, тъй като имало обжалвания на съседи относно терена, който са купили – зад магазин „Лидл“ в Смолян. 

Предвид отдалечеността на община Смолян от газопреносната мрежа и сложния планински релеф до и в самата територия, захранването с природен газ ще се осъществи по т.нар. технология „Виртуален газопровод“ – доставка на компресиран природен газ в полуремаркета с бутилкови групи.

Инвестицията е разпределена в два периода – до 2020-та година, когато ще се въвежда системата в областния град, и от 2021-ва до 2025-та, когато обект на интервенция ще са селата Широка лъка, Търън, Момчиловци, Смилян и Арда.

Инвестиционната програма на „Райков сервиз” включва изграждането на близо 29 км газоразпределителна мрежа с прилежащите й съоръжения на обща стойност 3 546 300 лева в периода до 2020 г. и изграждане на 35,2 км мрежа на стойност 2 807 730 лева в следващия период – до 2025 г. През първите пет години е планирано да се реализира 56% от общата инвестиционна програма на дружеството, а през втория период – 44%.

Към момента на подаване на заявлението за участие в конкурса пред КЕВР „Райков сервиз” ООД е извършил маркетингови проучвания за възможностите за газификация на община Смолян и е определил обхвата на инвестиционните си намерения на стойност около 9 млн. лева, като предвидените за влагане в мрежата материали и съоръжения са със срок на амортизация не по-малко от 25 години и срок на експлоатация приблизително 50 години. С изграждането на предвидените в идейния проект на дружеството съоръжения и мрежи ще бъде създадена газоразпределителна мрежа и ще се открият възможности в следващите години да бъдат снабдени с природен газ поне 70% от потенциалните клиенти.

Земетресение е регистрирано край Смолян

Земетресение с магнитуд 2,2 по Рихтер е регистрирано тази нощ в близост до селата Кестен и Жребево. Това става ясно от сайта на Национа...

До 2025 г. дружеството предвижда да изгради около 64 км мрежа и съответните съоръжения към клиентите на стойност около 6 350 000 лв.

Отоплението на обществените сгради, предимно училища, детски заведения, офиси и др. в момента се осъществява от локалните котелни с инсталирани в тях котлоагрегати. Този тип котли (парни и водогрейни) показват много добри резултати при работа на природен газ.

Самото преустройство на котелните инсталации става сравнително лесно и средствата, които са вложени в него, се възвръщат в рамките на един или два отоплителни сезона. Предпоставка за това е разликата в цените на природния газ и промишления газьол, и отпадане на транспортни разходи.

Там, където в момента няма изградени локални котелни, могат да се използват малки комбинирани котли, работещи на газово гориво.Това са съвременни уреди с много висок коефициент на полезно действие, компактни и лесни за обслужване. Те позволяват висока степен на автоматизация, не изискват специален персонал за обслужването им и дават възможност за икономичен режим на потребление на енергия, сочи доклад на дружеството пред КЕВР.

Битовите клиенти консумират енергия за отопление през зимния сезон и за готвене, както и за санитарно-хигиенни нужди през цялата година. Използваните за целта уреди - печки на твърдо гориво, отоплителни и готварски електрически печки, бойлери и други, са непригодни за работа на природен газ и следва да се подменят с нови. Конкретното решение зависи от възможностите и намеренията на съответното домакинство. Произвежданите съвременни газови домакински уреди са много разнообразни, се сочи в становището на КЕВР.

Смолян навършва 59 години откак е окръг

Днес, 23 януари, се навършват 59 години от създаването на Смолянски окръг. С указ №29 на президиума на Народното събрание от 22 януари ...

По думите на единия от управителите на „Райков сервиз“, газификацията ще започне първо с блоковете от квартал „Нов център“, понеже там има изградени площадки за компресиран газ

Техният ангажимент е да доставят газта до границата на имота. Оттам-нататък е ангажимент на абоната - да намери фирма, която да изгради газовата инсталация, парното и котелът.

Според техния анализ нужните вложения от страна на абонатите няма да са много големи в сравнение с това да си купиш котел на пелети или каквото и да е друго.

„Вложението се изчислява на база на това, че един котел струва към 1000 лева за една къща или апартамент. И естествено, ще има такса за присъединяване, която е не повече от 300-400 лева. Смятам, че това е напълно постижимо за всяко домакинство. На по-големите потребители ще е малко повече. Според квадратурата ще е максимум 2000 лева, а инвестицията ще се възвърне за една-две години“, посочи управителят Румен Пеев след като получи концесията от КЕВР.

Той изчисли, че за 100 квадрата жилище месечното плащане за газ ще е от 100 до 150 лева. В по-студените месеци ще е повече, но като се разхвърли пропорционално на 12 месеца, идва не повече от 150 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян