В Девин направиха кучешки приют, в Смолян го проектират

15050
В Девин направиха кучешки приют, в Смолян го проектират
Снимка: Общински приют за временно настаняване на безстопанствени кучета гр. Девин

На територията на област Смолян в момента има два кучешки приюта, в проект е трети. Единият от тях е частен и се намира край рудоземското село Елховец. Стопанисва го английското семейство Даян и Тони Роулс.

Вторият – в Девин, заработи наскоро. В Смолян също предстои да се изгради временен приют за кучета. За целта общината получи от правителството финансиране на стойност 230 000 лева.

„В момента върви проектиране за разширение и реконструкция на бившия приют, чиято база ще се използва. Ние сме на етап подробен устройствен план. Кучешкият приют ще е на старото място. Сега разширяваме терена, защото е необходимо да осигурим 6 кв. метра на куче. В момента вървят обявления и след приключване на ПУП, ще го направим“, заяви главният архитект на общината Димитър Димов..

Той обясни, че едно такова проектиране отнема месец и половина минимум. След приключването на ПУП-а ще се издаде виза за проектиране. После предстои строителство, но се надявам до есента това да се случи. Ще използваме и съществуващата сграда“, допълни той.

Паралелно с това от 21-ви май във връзка с приетата национална програма община Смолян пусна за обществена консултация своя програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета .

Приютът в Девин функционира вече девет месеца. Там проблемът също бе много наболял. Затова общинското ръководство взе решение и построи приют, съобразен с европейските изисквания. Той е с капацитет 130  кучета, в момента има 127. В него работят четирима души, които обгрижват четириногите.

„Условията за отглеждането им са доста добри. За съжаление не е решен проблемът с безстопанствените кучета. Проблемът е сериозен в цяла България. Всички знаят, че той идва от безотговорното отношение на стопаните към кучетата, които гледат“, каза отговорникът на приюта Христо Карангов.

Той обясни, че общината е стартирала инициатива за регистрация на абсолютно всички домашни кучета, като това включва кастриране, чипиране и т.н.

„Идеята е такава, че в определени дни от седмицата в Девин идват хора от най-различни градове и села. Карат си кучетата тук и ги пускат. В началото на годината бяхме прибрали почти всички безстопанствени кучета като сме обхванали целия град. Приоритет ни беше центърът, понеже има доста хора, които се оплакват, естествено. Трябва обаче да се спре самият процес на пускането им. Това може да стане единствено чрез запознаване на хората със самия проблем, с отговорността, която имат. Желателно е всички, които обичат кучета и котки, да бъдат по-отговорни“, смята Карангов.

Той посочи, че след като се хване куче задължително минава през ветеринарен лекар, защото може да е болно и няма как да го пуснат при останалите в приюта, които вече са обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани и т.н.

„Искам да заявя, че кучетата не се хранят с отпадъци, а издръжката за изхранването им идва от община Девин. На седмица купуваме 17 чувала гранули, отделно месо. Храна носят и доброволци. Кучетата се хранят веднъж на ден.  Зимно време се хранят два пъти - сутрин и вечер. Тук имаме един собственик на месарски магазин. Собственикът му всяка седмица ни дава определено количество сурово месо, което ние приготвяме. Отделно имаме 7-8 доброволци, които идват по собствена инициатива горе и помагат. Носят също храна и медикаменти за обезпаразитяване“, допълни управителят на приюта.

Според жители на Девин въпреки предприетите мерки от общинското ръководство, в града продължава да има прииждащи нови кучета.

„Проблемът не е напълно решен, но в сравнение с миналата година по това време има значителна разлика. Има предприети мерки, има направен приют, полагат се грижи, но има още какво да се желае. Според мен хората, които идват в града от околностите на Девин, да пускат кучета, трябва да бъдат глобявани, защото те са виновни, че градът ни се пълни с бездомни кучета. На практика десет вземат в приюта, а на улицата се пускат 20, така че проблемът трудно може да се реши“, казва местен жител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян