В Смолянско застреляха сдобила се с голяма слава мечка точно преди да получат разрешително  

5324
В Смолянско застреляха сдобила се с голяма слава мечка точно преди да получат разрешително  
Снимка: WWF България

В гориста местност близо до смолянското село Арда е намерено тялото на мечка, която от около един месец извършва набези в селскостопански постройки и дворове на местни жители. От нея са убити 4 крави, 7 овце и три са ранени, съобщиха преди малко от полицията.

В момента на местопроизшествието се прави оглед от дежурна оперативна група на РУ-Смолян и ОДМВР присъстват и представители на РИОСВ - Смолян и ДГС - Смилян. Предстои образуване на досъдебно производство, съобщават от полицията.

Припомняме, че за нея е поискано разрешение за отстрел от местното горско стопанство, но то още не е получено.

През август тази година Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и член на Спасителния мечешки отряд на WWF България, получава сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се Симона. За да не бъде мечката отстреляна, екипът се активизира веднага – поставя фотокапани в района, с които да следи движението на животните, и залага примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място, а стресът покрай операцията да ги откаже да имат близък досег с човека. Това е доказано успешен и често практикуван метод в чужбина. Директорът на ИАГ Александър Дунчев обаче коментира, че мечката не се е хванала и след като се е "запознала" с такъв капан, е почнала да ги избягва.

След това обаче историята завършва с криминален край. 

"Историята на тази мечка започва преди 4 години. През този период тя се появява всяка пролет и есен в района на селата Арда и Могилица. Отглежда две поколения в близост, което не е нестандартно поведение. Женските често си крият малките от мъжкарите близо до села. Тази година обаче започнаха да зачестяват набезите. При хората се надигна напрежение срещу нея. Тази пролет сигналът за нея достигна до мен за първи път. Юни месец опитахме да поставим капани за проследяване, за да видим къде минава, да се опитаме да я хванем, но тя от края на юни до началото на август почти изчезна. Може би се отдалечи или беше по-предпазлива", разказва Владимир Тодоров..

В началото на август животното се появило отново.

"Тогава поставихме капани за улавяне в опит да я хванем и преместим. Нямахме голям успех. На 8-ми септември мечката нападна една овца и ние се принудихме да засилим опитите си. На 9-ти септември поставихме капани. Два дни по-късно я хванахме и я преместихме на повече от 20 километра. Грешката ни може би е, че не я преместихме още по-далеч. Но предвид това, че животното е наистина много възрастно, с много развалени зъби, където и да я бяхме преместили, щеше да си намери близко село и щеше да прави същите неща. Това беше последната мярка, която можеше да се вземе, тъй като тя беше свикнала да слиза в селото. Въпреки всичко, тя в рамките на 48 часа успя да се върне", посочи Тодоров и уточни, че животното е с джипиес нашийник.

Отстреляха мечка, влизала в дворове на къщи в Триград

Мечка, нанасяла многобройни щети на стопани в Триград, която влизала и по дворове на хората в новия квартал, е отстреляна от местен лес...

Последвала една седмица затишие, след което отново започнала да нанася щети. Почти всяка вечер са нападани овце, шилета, кошери.

"Това надигна вълна от недоволство. Доколкото ми е известно Горското стопанство в Смилян са поискали за разрешително за отстрел, което към ден-днешен не е стигнало до Изпълнителна агенция по горите, съответно не е и подписано. Днес колеги намериха тялото на застреляната мечка в землището на самото село, което е напълно незаконно. Засега е намерена само една входна рана от огнестрелно оръжие, което значи, че има голям шанс да се разбере кой е стрелял. И силно се надявам на това, защото е много глупаво това своеволие на ръба на получаване на разрешително. Още повече, че мечката вече е медийна звезда. Нещата се оплетоха", коментира експертът от Световния фонд за дива природа.

Той допълни, че миналата година е имало разрешително за отстрела й, но двамата ловци с индивидуалното разрешително не успели да стигнат до нея в определения период.

„Респективно никой друг не е поел инициативата да извади това проблемно животно от популацията, както се случи и в Триград. Там, след като ловци не са успели да я застрелят, горският взе индивидуално разрешително, приготви се правилно и отстреля животното. Колкото и негативи да отнесе, той всъщност извърши най-правилното възможно действие. Тя също нанасяше много щети. В рамките на десет дни имаше три коня, овце много, кошери. И като тази мечка се оказа изключително възрастен екземпляр“, обясни Тодоров.

Мъжкият екземпляр в Триград, отстрелян преди седмица, е тежал 139 кг и бил на повече от 12 години.

Жената нападната от мечка над Белица: Тя искаше да ми скъса главата

33-годишната Василка Говедарова, която бе нападната от мечка в гората над Белица, се възстановява в дома си след като беше изписана от ...

"Тази в Арда по мои изчисления е може би на същата възраст, което за мечка в природата е изключително много, тъй като при тези развалени зъби и разни инфекции, които развиват, не преживяват дълго. На затворено живеят три пъти повече, но в природата 12-15 години е максимумът", заяви експертът.

На въпрос дали застреляната край Арда мечка е същата, която е правила набезите, той е категоричен, че могат да го докажат чрез джипиес данните.

„Абсолютно всяка вечер, където е имало проблем, имаме данни, че животното е било на това място. Последно е била засечена в Арда на обяд в неделя. Тогава я загубихме. След като и вчера не получихме данни, колегите днес отидоха да я потърсят и успяха да я намерят в едно дере в землището на селото. Според мен ако не е нарочно някой да прави мръсно на дружинката, то това е без абсолютно никаква мисъл извършено престъпно деяние“, добави Владимир Тодоров.

Той поясни, че ако куршумът е от нарязано оръжие и в тялото се намери проектил (куршумът, напуснал тялото на патрона – б. р.), експертиза може да стигне до заключение кое е оръжието, какъв модел е и точно на кого е.  Другият вариант е да е застреляна с ловно оръжие, със сачми, но отворът в тялото на животното е бил един.      

Ето какво съобщиха от РИОСВ в Смолян преди малко: 

50 000 души се обявиха в защита на мечката, нападнала жена над Белица

Пет папки, съдържащи 50 000 подписа, събрани в петиция в защита на мечката-нападнала на 2 юли жена-гъбарка бяха връчени на кмета на Бел...

"Днес при проверка в района на село Арда експерти на РИОСВ – Смолян откриха труп на кафява мечка, маркирана с GPS нашийник. Инспекцията беше сезирана, че от събота срещу неделя е преустановено предаването на сигнали за движението на мечката.

Трупът на мечката е намерен с рана в областта между гърдите и корема при извършен оглед в дере на около 50 м от последните къщи на село Арда, община Смолян. На място е сформиран екип с представители на РУ „Полиция“ -  Смолян, и на ТП „ДГС Смилян“ за изясняване на обстоятелствата по случая.

Маркираната мечка е била с две малки мечета, които не са открити при огледа в района.  

В периода от началото на септември до сега в района на селата Арда, Горна Арда и Могилица, община Смолян, са нанесени общо 8 щети върху селскостопанско имущество, като за 4 от тях през последната седмица е доказано – чрез сигналите на нашийника, че са извършени от тази мечка".

Снимка: WWF България (Владимир Тодоров измерва уловения през август месец екземпляр, преди да го преместят на безопасно разстояние).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян