Вековни брястове край Черешово са обявени за защитени

2512
Вековни брястове край Черешово са обявени за защитени
Снимка: wikimapia.bg

Два вековни планински бряста, от вида Ulmus glabra, се обявяват за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян говорителят на РИОСВ – Смолян, Петя Гайдарова. Тя добави, че възрастта им е около 200 - 300 години. Запазени са със съдействието на собствениците на имотa, в който сa. Брястовете се намират в местността Брестът на махала Черешово край смолянското село Могилица.

Дърветата са с внушителни размери от 31 и 27 метра височина и обиколка на стволовете от 3.30 и 5.60 метра. Процедурата стартира в края на миналата година. С цел опазване на вековните дървета, съгласно Закона за биологичното разнообразие, двата бряста са вписани в регистрите и се забранява изкореняването им, отсичането, кастренето и чупенето на клони, нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. Нарушителите носят административнонаказателна отговорност съгласно действащото законодателство на Република България.

РЗИ – Смолян организира профилактични прегледи

РЗИ – Смолян организира профилактични прегледи, като днес, 8 април, в сградата на здравното заведение ще се проведе преглед за ос...

Глобите са от 100 до 5 000 лв. - за физически и от 500 до 10 000 лв. – за юридически лица, предупреждават от РИОС – Смолян. РИОСВ – Смолян ще осигури табели за обозначаването им. В България се срещат три вида: бял бряст (Ulmus laevis), полски бряст (Ulmus minor) и планински бряст (Ulmus glabra). Продължителността на живота им е 80 - 120 години (понякога до няколкостотин години). Брястовете често се използват за озеленяване на селища.

На снимката: Старият бряст в Сливен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян