За 10-та година учениците от Смолянско са отличници, без отпаднали деца от образованието

4254
За 10-та година учениците от Смолянско са отличници, без отпаднали деца от образованието
Снимка: Анита Чолакова

Десета година вече смолянските ученици са в челните класации по знания, стана ясно по време на брифинг от областния управител на Смолян Недялко Славов и шефката на РУО Мария Семерджиева.

„Трайно си оставаме областта с най-високи комплексни резултати и това се затвърждава като тенденция вече десета година. Очевидно образованието в Смолянска област е на най-високото и най-добро ниво в страната, но нашите усилия са насочени към това да го направим още по-добро и още по-адекватно на времето, в което живеем“, заяви Славов.

Той обяви, че в тази връзка от октомври месец 100 деца от четири училища – ПГТТ „Христо Ботев“, ПМГ „Васил Левски, І-во Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян и училището „Васил Левски“ в Златоград, ще преминат обучение по информационни технологии в академията „Телерик“.

Дуално обучение, което се отчита с позитивен резултат, има в ПГТТ съвместно с ЕВН в Смолян и Основното училище в Чепеларе съвместно с „Амер Спортс“.

Областта е в преговори с фондация „Джуниър Ачийвмънт“ за провеждане на обучения по предприемачество в начален и среден курс.

„Подчертавано следваме патриотичното възпитание на нашите ученици. Имаме какво да подобряваме като връзка между средните и висшите училища в областта, тъй като виждам смисъл в надграждането на тези добри резултати от основното и средното образование“, подчерта областният управител.

По думите на Мария Семерджиева Смолян е в края на една изключително успешна година за всички образователни институции в областта. „Тези резултати са изключителни постижения на учениците и учителите, но и на добрите взаимоотношения с родителите“, отбеляза тя

Шефката на РУО посочи, че областта е отличник за десета година по национално външно оценяване за учениците в 4-ти и 7-ми клас, а и на държавните зрелостни изпити. „Имаме право да се гордеем с постигнатите резултати“, подчерта Семерджиева.

Тя изтъкна, че въпреки намаляващия брой ученици няма намерение да закрива училища. И допълни, че в момента върви процедура по обявяване на защитени и средищни детски градини и училища.

„Посетили сме 18 адреса, на които живеят деца в риск от отпадане и нямаме нито едно отпаднало от училище дете“, посочи Семерджиева.

На въпрос дали не е имало подсказване от учители или занижен контрол по време на изпитите, за да се постигне този висок резултат, Семерджиева бе категорична, че е направено всичко възможно да няма такива практики. Обясни, че изпитите се провеждат под пълно видеонаблюдение, че местят квесторите в други училища и в други населени места, за да се предотврати всякакъв опит за нечестно поведение.

А за изненадата за тази година –училището в рудоземското село Чепинци, което постигна уникален резултат: трето място в страната по биология, е бил изгледан целият видеозапис от изпита. Неделино е било наблюдавано през цялото време на камери. В самото министерство на случаен принцип гледали излъчване по време на изпитите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян