Заради бъдещия ГКПП, всяко забавяне на трета лента между Асеновград и Смолян безпокои

5411
Заради бъдещия ГКПП, всяко забавяне на трета лента между Асеновград и Смолян безпокои
Снимка: Областна администрация - Смолян

Всяко забавяне на третата лента между Асеновград и Смолян предизвиква безпокойство, защото прогнозите почиват на абсолютно обективни обстоятелства, че граничният пункт Рудозем-Ксанти ще бъде отворен при така съществуващата пътна инфраструктура. Основният проблем за трафика ще възникне поради липса на третата лента и ние използваме граничния пункт като основен аргумент за необходимостта от нейното бързо изграждане, заяви пред журналисти областният управител на Смолян Недялко Славов в отчета си за 2020-та година.

Припомняме, че при посещението на премиера Бойко Борисов на строителната площадка за новия граничен пункт между България и Гърция през октомври той пое ангажимент за изграждане на 15 км частична трета лента в участъка Асеновград-Смолян, който и сега е натоварен. С отварянето на пункта обаче, което се очаква да стане догодина, трафикът ще стане многократно по-интензивен.

По думите на Славов безпокойство предизвиква и липсата на избран изпълнител за обхода на град Рудозем. Този обект обаче е доста по-лек за изпълнение и ще стане п-бързо. Освен това Агенция „Пътна инфраструктура“ наскоро отпусна 1,2 млн. лева за рехабилитация на главния път през Рудозем, който при закъснение на обходния ще поеме трафика за границата.

„Така или иначе до Рудозем има два, доста приемливи подхода - Средногорци-Рудозем и Смилян-Рудозем. Основен аргумент и за рехабилитацията на главната улица на Рудозем - проект, който АПИ финансира, е точно забавянето на обхода и предвижданията, че целият трафик ще влезе в  града. Самите строителни дейности по граничния пункт напредват достатъчно интензивно. В момента се изпълняват конструкциите на сградите, които напредват доста добре видимо. До края на седмицата вероятно приключват насипните дейности. Същевременно се асфалтира и подходният път до пункта. От миналата сряда сме в процес на активно асфалтиране. Надявам се през следващите няколко месеца времето да бъде подходящо и обектът да бъде завършен в предвидения срок. Нямаме към момента основания за притеснение“, посочи Недялко Славов.

Той е категоричен, че няма пречка новият ГКПП да бъде открит. Отварянето му обаче зависи не само от изграждането му, а и от завършването на пътя от гръцка страна, като  по негови наблюдения, след известен период на затишие в последните седмици активно се работи.

„Предвижда се пътят от гръцка страна да бъде завършен през август 2021 г. След това лично аз не виждам пречки този граничен пункт да бъде отворен за преминаване. В дългосрочен план обаче България трябва да изисква от Гърция да изпълни и останалите участъци до Ксанти, чието проектиране беше извършено от нашата оперативна програма през предишния финансов период. Всъщност сега, в процеса на програмиране, в това число и по бъдещата трансгранична програма Гърция трябва да предвиди средства за финансиране и на останалите три участъка. Това са Димарио-Меливия, Меливия-Ехинос и Ехинос-Сминти. Сами съзнавате, че ако пътната инфраструктура остане в този вид, изключително трудно би било преминаването на товарен трафик. Моя работа като областен управител от българска страна е да приведем пътния трафик и самия граничен пункт в състояние да отговарят на изискванията да преминават всички видове превози и товари и работите да завършват в срок“, подчерта Славов.

Той припомни, че изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти бе аргумент и за изграждане на околовръстното шосе на Смолян през 2016-та година.

Агенция "Митници" проведе конкурс и назначи 15 души за митнически инспектори, които са на обучение за работа на пункта.

Съобщи, че през 2021-ва година предстоят конкурси за назначаване на служители в Главна дирекция "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите, общо за около 70 нови щата.

„Определено инвестициите в пътна инфраструктура е нещото, с което се гордеем най-много - не само от европейски проекти, а и от бюджета на АПИ. Инвестираме в пътищата на републиканската мрежа със съзнанието колко важни са те за икономиката и социалното развитие и областта. Правим това и изпреварващо спрямо други области и това лесно може да се провери. Изключително добре планираме и подготвяме проектите, някои от които вече се реализират, други предстои в близко бъдеще да стартират“, допълни областният управител.

Завършен през годината беше проектът за рехабилитация на пътя Смолян-Девин-Михалково-Кричим, финансиран от ОП „Региони в растеж“, Другият, чието изпълнение приключи, е участъкът от 8 км между Средногорци и Рудозем, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество.

Местни фирми поемат снегопочистването в Смолян

Местните фирми „Мурджев-Транс“ ЕООД на Никола Мурджев и „АЯ Груп 2015“ ЕООД на Радослав Даритков поемат почиств...

В процес на изпълнение с държавни пари е пътят Белица – Загражден, като дейностите на територията на област Смолян са приключили и са изместени в Пловдивска област. 

„Другите проекти в областта на пътната инфраструктура, одобрени в програмата за текущ ремонт и поддръжка на АПИ, предвиждат цялостна рехабилитация на общо 70 км републиканска пътна мрежа. Изпълнен е 5 км от пътя Оряховец - Давидково. В момента се асфалтира участъкът от пътя Средногорци - Рудозем в чертите на гр. Рудозем с обща дължина около 1,7 км. Той кардинално променя облика на общинския център. През годината бе рехабилитиран 6,2 км участък между Доспат и Гоце Делчев. Предвиждат се и асфалтови дейности по пътя Средногорци - Върбина – Ардино, 5 км. Това е пътят от разклона на р. Черна към Ардино и Кърджалийска област“, каза Славов.

Изпълнението на два големи проекта предстои догодина: Соколовци-Момчиловци-Петково-Баните-кантон Стоянов мост, общо 41 км. и Неделино-Златоград, 10,5 км.  

„Общо 70 км пътища и над 70 млн. лева са инвестициите в републиканската пътна мрежа в областта, извън проектите с осигурено европейско финансиране“, уточни областният управител.  

Той определи настоящата 2020-та като управление на кризи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян