Заради скъпата вода: Кметът на Смолян иска извънредно заседание на ВиК-асоциацията

1582
Заради скъпата вода: Кметът на Смолян иска извънредно заседание на ВиК-асоциацията
Снимка: Анита Чолакова

Заради поскъпналата януари месец вода в цялата област, след което цената ѝ стана една от трите най-високи в страната, кметът на Смолян Николай Мелемов иска мандат от местния парламент за извънредно заседание на ВиК-асоциацията. Целта е да се преразгледа бизнес планът на „ВиК“ ЕООД за периода 2022-2026 г., да се оптимизира работата и разходите на оператора и да се преизчисли цената на водата. 

Припомняме, че Мелемов обжалва поскъпналата вода в Административен съд - София.

Заседания на водните асоциации - редовни и извънредни, се свикват от съответните областни управители, които са техни председатели. В случая обаче градоначалникът на Смолян се е позовал на регламент от правилника за дейност на ВиК-асоциациите, който позволява събрания да се инициират и от членове с над 10% в общото събрание.

Припомняме, че през януари Мелемов подаде в Административен съд - София, жалба срещу поскъпналата цена на водата и по нея още няма решение. Той поиска отмяна на решението на КЕВР за цената ѝ в цялата област. Мелемов настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, защото местните жители са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира свръхпечалба от 3 млн. лв. Омбудсманът Диана Ковачева също поиска „ВиК“ ЕООД да свали цената на водата в Смолян.

При посещението си в девинското село Осиково главният прокурор Иван Гешев пое ангажимент да използва ресурсите на прокуратурата в законовите ѝ правомощия, за да се изясни дали е образувана законово цената на водата в Смолянско.

Според Мелемов в двата варианта на бизнес плана - основния и актуализирания, са заложени параметри, при които се постига значителна неефективност в ползването на водата.

Дал е пример със загубите на вода. Те са 42,2%, като се запазват през целия период на бизнес плана. Във връзка с това се установява, че неносеща приходи вода (неотчетената вода) в началото на периода - 2020 г. е 45,17%, а в края на периода – 2026 г. е 45,10%. Тоест, намаляването е с едва 0,07 %, което за пореден път доказва неефективността в експлоатацията на предоставените ВиК активи.

В показателя за процент загуба на тръбните системи и тяхното намаляване в периода се предвижда да се променят числата само след десетичната запетая. Тоест загубите няма да бъдат намалени.

Според кмета бизнес планът трябва да бъде доработен. В противен случай Асоциацията по ВиК следва да налага санкции на ВиК оператора за неспазване на договорни задължения.

Трябва да се има предвид, че на територията на гр. Смолян се реализира проект за рехабилитация на ВиК за над 95 милиона лева.

„Видно от представените бизнес планове това обстоятелство не е отчетено, тъй като с такава инвестиция би следва значително да бъдат занижени показателите загуби и неносещи приходи вода. В описателната част на плана не е представена информация как експлоатационното дружество ще намали търговските загуби от незаконно ползване и неточности при измерване. От посочената таблица се вижда, че процентът на загуби се запазва през целия период на плана“, е посочил Мелемов.

Той счита за нужно Общинският съвет подробно и в детайли да анализира бизнес плана за регулаторен период 2022 - 2026 г. и след като се убеди в наличието на множество съществени неизпълнения по договора да вземе отношение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян