Кметът на Златоград иска да падне ДДС-то в цената на водата за Смолянска област

1995
Кметът на Златоград иска да падне ДДС-то в цената на водата за Смолянска област
Снимка: iStock

Да бъде намален или премахнат данък добавена стойност в цената на водата за Смолянска област поиска кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той съобщи, че е изпратил писмо до председателя на Народното събрание и министъра на финансите.

„Отправих предложение да бъде разгледана възможността за освобождаване или намаляване ставката на ДДС върху цената на кубичен метър за водоснабдителни и канализационни услуги, предоставяни от „ВиК“ ЕООД – Смолян. Такова решение от страна на държавата е в състояние да балансира между възможностите на потребителите и потребностите на дружеството, без да ги конкурира и противопоставя“, смята градоначалникът.

С решение от 30-ти декември КЕВР утвърди, считано от 1 януари тази година за Смолянска област 3,854 лв./куб. м без ДДС или 4,624 лв./куб. м с ДДС.

„Разбирам важността на това да бъде обезпечена дейността на оператора, както и че са необходими финансови средства за инвестиции в поддръжка на водоснабдителните и канализационни системи, както и че освен всичко останало, дружеството е работодател на наетите в него лица, включително жители на община Златоград, чиито възнаграждения не са задоволителни. В същото време определената цена изостря социалната чувствителност на засегнатото население и крие рискове, при тенденция от увеличаващи се разходи и недостатъчен ръст на приходите, това да засегне негативно потреблението, събираемостта и не на последно място – качеството на водоснабдителни и канализационни услуги“, допълва Мирослав Янчев.  

Припомняме, че преди ден омбудсманът на България Диана Ковачева остро се противопостави на драстично увеличената за Смолян цена на водата и поиска директно от „ВиК“ ЕООД да не я прилага.

„Увеличението  на комплексната цена на ВиК услугите за битовите потребители от 1 януари  2023 г. спрямо 1 януари  2021 г. е от 2,575 лв./куб. м на 4,625 лв./куб. м, т.е. със 79,59%. За последните няколко месеца цената на водата в област Смолян се увеличава за втори път за домакинствата от 1 октомври 2022 г. спрямо 1 януари  2021 г. с 44,22%, а от 1 януари 2023 г. спрямо 1 октомври 2022 г. с 24,52%“, посочва националният обществен защитник.

Кметът на Смолян обжалва цената на водата, ВиК-то си заложило 3 млн. лв. свръхпечалба

Жалба пред Административния съд в София град срещу новата цена на водата подаде кметът на Смолян Николай Мелемов. С нея той иска отмяна...

Омбудсманът обръща внимание и на факта, че социалната поносимост, която КЕВР е определила от 1 януари 2021 г., била 5,23 лв./куб. м, а от 1 януари 2023 г. е 6,12 лв./куб. м, което представлява увеличение само със 17%. „Това означава, че средномесечните доходи на 1 лице на населението в областта са се увеличили само със 17%. По този начин в условията на няколко кризи към момента разходите за сметките за вода значително ще натоварят бюджета на домакинствата в област Смолян“, категорична е проф. Ковачева.

Кметът на Смолян Николай Мелемов пък преди седмица пусна жалба срещу нея в Административния съд на София град. В жалбата си кметът настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, тъй като общината и гражданите на Смолян са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира и свръхпечалба от 3 млн. лева.

На база новоодобрените цени ВиК-операторът е предвидил да генерира приходи от около 15 милиона лева на година, а в същото време според разчетите, заложени в бизнес плана, за нормалното функциониране и издръжка на дружеството са необходими около 12 милиона лева, изчислили в общината.

ОЩЕ: Кметът на Смолян обжалва цената на водата, ВиК-то си заложило 3 млн. лв. свръхпечалба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян