X
 
 

Засегнатите от корояд и ветровал гори в Смолян са фрапиращо много

1213 1
photo of Засегнатите от корояд и ветровал гори в Смолян са фрапиращо много
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова
Засегнатите от корояда и януарския ветровал гори в Смолян са фрапиращо много и лошото е, че със затопляне на времето короядът ще продължи да действа. Това заяви днес зам.-министърът на земеделието, горите и храните Атанас Добрев, който участва в заседанието на кризисния щаб с областните управители на Смолян и Кърджали, с шефовете на ЮЦДП и останалите горски институции, предаде кореспондентът на Actualno.com.

По думите на Добрев областите Смолян и Кърджали са най-заразените и най-пострадали от тази чума на 21-ви век - короядният бръмбар. А ветровалът в началото на тази година нанесе щети в две общини – Смолян и Баните, поваляйки 100-120 000 кубика качествена дървесина.

Според него хубавото е, че на територията на Смолян работят с модерна техника, почистват гората и се вижда, че отдолу е тръгнал подраст, което ще е естественото възобновяване на гората.

Бебешкото отделение в Смолян получи оборудване от "Жълти стотинки"

На официална церемония днес МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ получи оборудване, предоставено от акция „Жълти стотинки“...

Зам.-министърът е категоричен, че държавата е вложила цялата си мощ за почистването на тези площи. Около Смолян обаче има много гори на частни собственици, които явно нямат интерес към техните наследствени имоти.

„А това е голям проблем, защото от такива участъци короядът се разпространява в друг вид собственост“, посочи Добрев. Той апелира към собствениците да се обърнат към съответното горско стопанство или Регионалната дирекция по горите, които са инструктирани да оказват съдействие веднага.

„Сега идва и летният, поржароопасният сезон, а всеки може да си представи какво би се случило при една запалена клечка кибрит. Това са бомби със закъснител“, допълни зам.-министърът.

Той подчерта, че ако самите частници не предприемат мерки спрямо заразените участъци, трябва държавата по някакъв начин да ги принуди.

При почистването на общинските гори има явно изоставане, като се има предвид, че 77% от горите са държавни, 15% са общински и останалите 6-8% са частни.

Със страшни темпове се обезлюдява Смолянска област, само Видин е по-малка

Смолянска област се обезлюдява с по 2100 души на година. Населението на областта през последните десет години е намаляло с 21 хиляди д...

Шефът на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) Ботьо Арабаджиев съобщи, че на територията на четирите области в неговия обхват – Смолян, Пловдив, Кърджали и Хасково, засегнати са 880 000 кубика дървесина, от които 120 хиляди кубика в абсолютно недостъпни гори. Общо 520 000 кубика са пострадали от ветровал и сенголом (абиотични фактори). От биотични фактори като корояд и гъбни вредители е поразена 350 000 кубика дървесна маса. По думите му важно е да се знае, че впоследствие в засегната от абиотични фактори дървесина се населва корояд.

„На терена, в който бяхме днес (района на село Турян – б.а.), е засегната около 130 000 кубика едра дървесна маса. И ако не я усвоим тази година, догодина там ще е страшна инвазия на корояд. По наши разчети до края на септември-октомври ще бъде усвоена съответната дървесина. На 74% вече е възложен добивът. Той е реализиран на 22% само за два месеца. В момента се работи много усилено. Ежеседмично усвояваме около 25 000 кубика повредена дървесина“, уточни Арабаджиев.

Дървесината, която изпопада в общините Смолян и Баните от силния вятър през януари месец, е по-атрактивна, защото е строителна. И ако тя остане, ще действа като инкубатор за развъждане на болести.

За достъп до трудните терени ЮЦДП в процес на закупуване на 25 багера и 10 самосвала. С тази техника ще се прокарват пътища.

„Смолянските горски стопанства вече са оборудвани с такава техника отпреди една година и вече от това има резултат. Правим пътища, където е възможно, за да навлиза техника, съответно въжени линии, за да усвоявяме дървесината колкото се може по-бързо“, коментира Ботьо Арабаджиев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Е, вие от Смолят така и така сте поизсекли доста наоколо. Ето сега поне ще имате законна причина да продължите незаконната си сеч. Успех. Децата ви после ще виснатя в София, я на гарата във ВИена. Изгонени, бедни, гладни и без поминък. Рязането му е майката.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално