Картини оживяха на фасадата на къщата-музей на Златю Бояджиев в Пловдив (СНИМКИ)

3319
Картини оживяха на фасадата на къщата-музей на Златю Бояджиев в Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Община Пловдив
Уникална лазерна визуализация на картини на Златю Бояджиев имаха възможност да наблюдават пловдивчани и гости на града в продължение на две вечери. Платно за произведенията стана неговата къща-музей, където се намира постоянната експозиция на големия български творец.


Публиката имаше възможност да се докосне до творчеството на големия художник чрез художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти, целяща да популяризира сред максимално широка аудитория творчеството на Златю Бояджиев. Чрез 3D проекцията с лазерни ефекти оживя и фасадата на прекрасната къща на д-р Стоян Чомаков - обект от богатото архитектурно наследство на Стария Пловдив, в който от 1984 г. се помещава постоянната експозиция с творби на Златю Бояджиев.

В „Годината на европейското културно наследство“, Общинският институт „Старинен Пловдив” реши да заложи на аудио-визуалните технологии на 21-ви век за представяне на картините на именития български художник и чрез тях по атрактивен начин да бъде почетен българския принос към богатството на европейската култура.

Златю Георгиев Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в Брезово, Пловдивско. През 1932 г. завършва живопис в Художествената академия, София, при проф. Цено Тодоров. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа. Творчеството му се разделя на два основни периода. Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който е парализирана дясната половина на тялото му. Няколко години по – късно Бояджиев отново се връща към живописта, рисувайки със своята лява ръка. 

Бояджиев създава стотици композиции, портрети и пейзажи, отличаващи се с подчертана експресия и драматизъм. Творби на Златю Бояджиев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и на частни колекционери у нас и в чужбина. Носител е на редица отличия и награди, сред които: „Кирил и Методий“ – първа степен, Лауреат на Димитровска награда, награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ от СБХ и други. Умира на 2 февруари 1976 г. 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители