Предприятие дава работа на хора в неравностойно положение вече над 60 години

2247
Предприятие дава работа на хора в неравностойно положение вече над 60 години
Снимка: actualno.com
Създадено през 1954 година като кооперация за заетост на лица с увреждания, предприятието е запазило производствените си дейности и социалните си функции вече 64 години. “В момента в “Мересев” ЕООД работят 50 души, от които 70 на сто са хора в неравностойно положение, което ни дава статут на специализирано предприятие за трудоустроени лица”, казва инж. Таня Славова. Тя е управител на общинското дружество вече 14 години и смята, че в него се работи сериозно и затова стоят добре на пазара.

В “Мересев” се шият работни облекла и постелъчно бельо, знамена, произвеждат се опаковки от картон и велпапе и се предоставят печатарски и книговезки услуги. Въпреки че продукцията на социалното предприятие се реализира добре, печалбите не позволяват инвестиции. Такива се правят основно по програми на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за хора с увреждания - ремонтирани са работните помещения, купени са нови машини и друго оборудване.

“Проблемът ни е, че трудно се намират хора за шивашкия бизнес. Вече няма и училище, в което да се учи този занаят в Стара Загора”, казва управителката на “Мересев”. Липсата на квалификация обаче не е пречка. Така започнали по програми на Бюрото по труда две момчета, които работят повече от десетилетие в дружеството. Единият, с голям процент неработоспособност, разработва проектите за бродерии, а другият е в картонажния цех. И двамата не са имали умения, но за периода на програмата са намерили своето място във фирмата и са останали.

Когато мога, съм готова да помогна на всеки и да му дам шанс, но има хора, които не се справят и си тръгват”, обяснява инж. Славова. За жалост, според нея, има много млади хора с висок процент на увреждане, които нямат умения, а са малко програмите, които създават такива.

“Винаги съм сред хората, които работят тук. Когато ми е тежко или страшно, като си говоря с тях разбирам колко сме добре хората без проблеми и колко простички и обикновени са нещата от живота. Те са абсолютно искрени във всичко”, обяснява Таня Славова. След 14-годишно общуване с хора с физически и психически проблеми напоследък е забелязала лошотията у т.нар. здрави хора и че все повече хигиената ни на общуване се влошава и се чуди защо е така…

Непрекъснатото общуване с хората в предприятието много помага на инж. Славова, те са й като барометър. “При тях няма нюанси - черното е черно, бялото е бяло, а при нас всичко е мазало”, без грам шега казва тя.

Оказа се, че не съм първият човек, който я пита как е избрала да се кандидатира за управител точно на тази фирма. “Мересев” е кауза, ние сме отбор. Атмосферата тук променя хората. Постоянно съм с тях и е страшно хубаво, когато им кажа, че трябва да се стегнем и да работим по-усърдно, защото така се налага. На тях им е кеф, че си с тях и го правят заради теб”, усмихва се управителката, която смята, че дружеството е страхотно място за работа. “За съжаление е трудно, но ако не е трудно, няма да е интересно. Идвам с удоволствие на работа и се радвам, че се справям засега, което е добре”, казва на раздяла Таня Славова и отново влиза в шивашкия цех.

“Мересев” ЕООД е предприятието, което шие по-сложното за изработка знаме на Стара Загора, което има две лица с два различни знака. Там се изработва и 300-метровият национален трибагреник, който вече четири години дефилира на 3 март по улиците на Стара Загора, за да стигне до Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”.

Таня Славова беше номинирана  и отличена за наградата “Добрият самарянин” през 2017 г. за грижите й за Елица. Повече за тази история може да прочетете тук.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители