Старозагорски хокеисти ветерани играят благотворителен мач за бебе Мая

772
Старозагорски хокеисти ветерани играят благотворителен мач за бебе Мая
Снимка: Актуално
Благотворителен хокеен мач в подкрепа Мая, която е с вродена мускулна дистрофия с мерозинов дефицит, организират хокеистите от някогашния старозагорски отбор “Химик”. За старозагорци ще бъде интересно да видят на живо хокеен мач и как играят хокеистите ветерани на Града на липите.

Малка част от младежите знаят, че до 1989 година в Стара Загора имаше ледена пързалка до несъществуващия вече химически комбинат. Тя е пусната в експлоатация в началото на 70-те години на ХХ в. Освен площадка за забавление на деца и младежи тя е и тренировъчна база на създания клуб по хокей на лед “Химик”. През сезон 1974-75 година химиците завършват на трето място в крайното класиране на държавното първенство.

Деца, студенти и възрастни хора от Бургас изработват мартеници за благотворителност

С ръчно изработени мартеници в каузата на БМЧК-Бургас се включват студенти от Университет "Проф.д-р Ас.Златаров", обитатели на Дома за ...

Ледената площадка в Стара Загора е изградена в един и същ период със столичните до стадионите "Червено знаме" (на 4-ти км) и "Славия". В следващите години с ледени пързалки се сдобиват Русе и Елин Пелин, а през 1979 г и Перник. С разрастването на материално-техническата база в страната се увеличава и броят на хокейните отбори, което води до разделянето им на две групи в държавното първенство.

През 1975-76 г. “Химик” са на 6-о място в А група. И от следващия сезон играят в група Б, където са водачи в крайното класиране две години подред. През 1978-79-а са втори, а следващия сезон отново са лидери в групата. В държавните първенства от 1980 до 1983 клубът не се включва в надпреварите.

Хокеистите на “Химик” се завръщат в група Б на държавното първенство през 1983-84 две години са трети. Следващите два сезона завършват на второ място, а през 1987-88 година отново са начело на класацията. В последния сезон, в който клубът участва в държавното първенство завършват четвърти.

В “Химик” тренират и малки хокеисти - пионери и юноши младша възраст, които също имат сериозни постижения в държавните първенства. През 1980-а пионерският състав на “Химик” от играни десет мача има девет победи и един равен, вкараните голове на противниците са 80, докато допуснатите в тяхната врата са само 11. Те участват и международен турнир в Чехословакия, която тогава е една от световните сили в хокея на лед.

Смелият варненец, който плува в ледени води, събра над половин тон храни за сираци

На 16 февруари (събота) Емил Атанасов преплува 2200 метра в ледените води на Черно море. Варненецът предприе тази смела инициатива с бл...

До 3 март инсталираната зад пожарната ледена пързалка работи благотворително за бебе Мая.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители