Стотици врачани участваха в празника на местните вина, ракии и мезета

672
 Стотици врачани участваха в празника на местните вина, ракии и мезета
Снимка: Община Враца
Стотици жители и гости на Враца взеха участие във второто издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета. Влошените метеорологични условия не успяха да откажат майсторите на алкохолните еликсири и изкусните мезета да се включат в празника.

Събитието бе открито от заместник-кмета Петя Долапчеива, която приветства участниците и им пожела много забавление и приятни емоции. „Смисълът на празник като този е да сме заедно и да споделяме хубавите моменти като една общност. Подготвили сме тематични подаръци – бутилка вино за трето място, бъклица с ракия „Врачанска теменуга“ за второ място и испански хамон за първенците“ – допълни Долапчиева.

Концерт „A swinging Christmas” на Васил Петров и Симфониета-Враца

Васил Петров гостува на врачанската публика с нова концертна програма „A swinging Christmas” (Суингираща Коледа). Заедно ...

На празника на местните вина, ракии и мезета присъства и известният актьор, от филма „Момчето си отива“ – Филип Трифонов. „Като председател на Инициативния комитет за изграждане на паметник-чешма на Людмил Кирков, предлагам Враца да стане домакин на филмов фестивал, а всеки участник да се състезава за наградата – бутилка „Врачанска теменуга“ – коментира Трифонов.

Програмата започна с български хора, под звуците на музикантите от духовия оркестър при Читалище „Развитие“, в изпълнение на талантливите танцьори от състав „Хемус“.     Участниците бяха разделени в четири категории – червено вино, бяло вино, ракия, мезе за вино и мезе за ракия. „Напитките на боговете“ – червените и белите вина бяха оценявани от комисия с председател – винопроизводителят Тихомир Костадинов,  енологът инж. Галя Денкина и Даниела Петрова – специалист по вината.

Огненото питие – ракията, бе оценявана от председателя на комисията – инж. Петя Янчик – преподавател в ПГТР, главния архитект на Община Враца – Чавдар Спасов и инж. Таня Николаева.

Тричленно жури дегустираше мезетата. Председател на атрактивната комисия бе инж. Марин Салкин, а членове – д-р Светлана Стоянова и инж. Димитринка Тодорова.

Броят на продуктите, които се включиха в надпреварата бе над 60, а състезанието беше изключително оспорвано. Докато експертите оценяваха, присъстващите жители и гости на града се хванаха на кръшни български хора.

Враца ще се срещне с незабравимите актьори от „Момчето си отива"

Четирима актьори, участници в емблематичния филм „Момчето си отива“, пристигат на 14 декември във Враца. Това са изигралият...

Празникът продължи с обявяването на призовите места в категория „Ракии“, като наградите бяха връчени от секретаря на местната администрация – Нина Дакева. Третото място получи Александър Иванов от квартал „Бистрец“, следван от Павел Георгиев от Враца, който взе второ място. Испанският хамон отиде при Денислав Митов.

В категорията „Мезета за вино“ участниците се класираха по следния начин – трето място Дора Младенова от квартал „Бистрец“, второто място получи Пенка Павлова от село Паволче, а първото място – Камелия Димитрова от село Три кладенци. Наградите бяха раздадени от заместник-кмета Мария Попова.

В „Мезета за ракия“ на трето място отиде при Тотка Иванова от село Бели извор, следвана от Дарина Тодорова от село Вировско и Генка Филипова, отново от село Бели извор. Призовете връчи заместник-кметът Петя Долапчиева.

Оспорваното състезание продължи с призовете в категория „Бели вина“, като третото място грабна Николай Ангелов от село Бели извор, второто място отиде при Младен Младенов от квартал „Бистрец“, а на първо място –Тодор Игнатов от село Вировско.

Най-много участници имаше в категорията „Червени вина“. След подробно дегустиране, журито класира на трето място  Ивайло Симеонов от квартал „Бистрец“. Второто и първото място си поделиха – Тони Коцев от квартал „Бистрец“ и Трифон Петров от Враца.

Благотворителен базар в помощ на бездомни животни ще работи във Враца

Благотворителен Коледен базар „Помогни на бездомниче“ организират във Враца. За поредна година организацията Hope for anima...

Второто издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета бе закрито отново с голямо хоро, в което се включиха както участниците, така и журито.

 

 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители