Въздухът в Русе бе замърсен след пожар на сметището

1018
Въздухът в Русе бе замърсен след пожар на сметището
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова
Пожар, възникнал на 3 ноември в регионалното депо за отпадъци в Русе е овладян. Продължава тлеенето, като огънят се мести под повърхността. Проблемът идва от метана, отделящ се при гниенето на органичните отпадъци, който се възпламенява. Епизодично се появяват и малки огнища, но екипи от огнеборци ги гасят.

Директорът на противопожарната служба комисар Димитър Павлов заяви, че на място са три пожарни, като работата продължава вече цяло денонощие.

Пламнаха 100 дка борова гора в Родопите

Запалиха се 100 декара борова гора в Родопите, информира bnt.bg. Два са общо пожарите, пламнали на територията на благоевградска област...

От екоинспекцията в Русе информираха, че станциите в кв. "Възраждане" и на бул. "България" през  изминалата нощ са отчели завишени нива на замърсители във въздуха, но без превишения на нормите.

"Завишения има в показателите на атмосферните замърсители бензен, азотни оксиди, въглероден оксид и фини прахови частици. Такива превишения са характерни за горивни процеси след пожар", обясняват от РИОСВ – Русе.

Те ще извършат извънредна проверка на депото през следващата седмица и ще изискат информация за инцидента, като може да има и административно-наказателни мерки спрямо оператора.

Павлов и кметът Стоилов реагираха и заявиха, че единственият начин за пълното потушаване на пожара е трупане на пръст. Допълнителна тежка техника, осигурена от оператора на депото ще извърши необходимото, като наблюдението ще продължи седмица. На 5 ноември комисия ще установява причините за пожара, но операторът категорично ще бъде санкциониран.

Трети обвиняем за посегателство срещу бургаски фоторепортер остава в ареста

Районен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Данаил Стефанов, прив...

"Негово задължение е да създаде такава организация, че сметището да не гори. Затова даваме общински пари, а той за това е оператор - да си изпълнява задълженията в пълен обем", каза Стоилов.

 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители