1000 лв. отгоре за неотчетен абонат на Топлофикация София

11597
1000 лв. отгоре за неотчетен абонат на Топлофикация София
Снимка: Thinkstock

Близо 1000 лева отгоре за топла вода ще трябва да платят абонатите, които не са пуснали топлинните счетоводители на отчет в дома си. Това показват изчисленията на една от големите фирми за дялово разпределение у нас, съобщи Монитор.

Според данните на „Нелбо” разликата в сметките за два еднакви апартамента от по 65 квадрата в една и също сграда е драстична. Пусналият топлинния счетоводител абонат ще плати за топла вода, парно и сградна инсталация за миналия отоплителен сезон общо 1740 лв. За другият, който живее в идентично жилище пък миналата зима ще излезе на финала 2641 лв. Голямата разлика идва от последните промени в Наредбата за топлоснабдяването от 9 юни, които завишиха санкциите за служебно начисляване на топла вода на абонатите, които не са пуснали инкасатора и на тези, чиито водомери за топла вода са неизрядни.

Изравнителните сметки за парно ще се обжалват 1 месец

Абонатите на топлофикациите имат един месец да обжалват изпратените им от топлинните счетоводители изравнителни сметки за миналия ото...

Най-малкото количество топла вода, което се начислява в такива случаи е по 140 л на ден на човек, а най-голямото по 280 л на ден на човек.Така за една година изряден клиент на топлофикацията ще плати само за топла вода средно 326 лв., а такъв, който няма водомер – 1694 лв. Последната сума от „Нелбо” за изчислили при хипотезата, че в апартамента живеят трима души и за всеки от тях се начисляват по 280 литра на денонощие.

От по-високите санкции, които бяха въведени след началото на новия отоплителен сезон, започващ от май, могат да се отърват някои от клиентите на топлофикациите в провинцията. Причината е, че те са получили изравнителните си сметки преди 9 юни, когато влязоха в сила новите правила. За абонатите в големите градове, като в София и Пловдив обаче по-крутите санкции важат с пълна сила.

От топлинния счетоводител уточниха, че при тях броят на абонатите с проблемни водомери е 1444, а на тези, които не са ги допуснали за отчет – 800.Абонатите, които не са пуснали отчетника все още имат шанс да се спасят от солените сметки за топла вода. Останалите с проблемни водомери обаче ще трябва да ги платят.

За първите е важно да знаят, че е най-добре да си поръчат допълнителен отчет на топлинния счетоводител, ще им излезе между 15-30 лв. в зависимост на коя фирма са клиенти.Това е хубаво да стане в рамките на до 30 дни от датата, на която изравнителните сметки за връчени на съседа, който е лицето за контакт с топлинния счетоводител. Ако не го направят солените сметки ще им бъдат фактуриране от топлофикацията.

МЕ: Нови изисквания се прилагат за изравнителните сметки за парно след 9 юни

Целта на промените в Наредбата за топлоснабдяването е да се постигне по-справедлив начин на изчисляване на изразходваните количества ...

Дори и след това имат право да обжалват, но вече пред топлофикацията. Срокът за това е три месеца, но от „Топлофикация София” вече обявиха, че няма да приемат жалби и да правят корекции на сметките след 1 октомври. Освен това за такива късни корекции на сметките се иска съгласието на съседите, защото това променя и тяхната сметка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София