13 язовира, собственост на "Напоителни системи", преливат

16396
13 язовира, собственост на "Напоителни системи", преливат

Три верижни багера на "Напоителни системи"-ЕАД от Пловдив и Пазарджик почистват и разширяват отводнителния канал в село Мало Конаре, който е общинска собственост. Почистването ще помогне за спадане на подпочвените води.

Това съобщиха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, които посетиха пазарджишкото село Мало Конаре, където има наводнени къщи заради избиващи подпочвени води.

Танева съобщи, че е в процедура изготвянето на проект за възстановяването на дигите на река Луда Яна и река Марица. Тя увери, че собствениците на пострадали земеделски площи или удавени животни могат да получат помощ от държавата. За целта те трябва да се обърнат към областните служби по земеделие, където има сформирани комисии, и те ще оценят щетите.

Междувременно от "Напоителни системи" съобщиха, че служителите им осъществяват постоянен контрол над язовирите в цялата страна, които се стопанисват от дружеството.

От всички 155 язовира, които са собственост на "Напоителни системи", в момента са пълни и преливат 13 язовира, които са под непрекъснато наблюдение. Това са язовирите Езерово, Изворово, Книжовник, Мандра, Звиница, Даскалово 2, Даскалово 1, Синята река (в Пловдив), Божурица и Ошане във Видин, Нови Пазар-1 и Кълново в област Шумен, язовир "Пчелина" на река Струма, "Виноградец" в област Пазарджик.

Други 15 язовира са пълни над 85%, те са с отворени основни изпускатели и контролирано се изпускат. Около нито един язовир не е създадена опасност от заливане на населени места и земеделски земи.

От язовирите, които се стопанисват от "Напоителни системи"-ЕАД с най-големи водосбори са язовир "Жребчево", "Тополница", "Пчелина", "Огоста", "Тича" и "Георги Трайков". Водосборите им са разположени в планинската и полупланинска част на страната, в която за момента има значителни запаси от сняг. От тези язовири в момента контролирано се изпускат води, за да се създаде свободен обем за поемане на пролетното пълноводие.

Извършва се оглед на съораженията на язовирите "Панчерево" и "Искър".

Бедствието: Борисов пътува към Смолян, двама министри - към Мало Конаре

Снегът и дъждовете, които се изсипват днес, заплашват няколко региона с нова катастрофа. Именно затова, вместо да участва на заседани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com