14 Адвокатски колегии искат НС да отмени решенията си за Атанасова и Белазелков

5496
14 Адвокатски колегии искат НС да отмени решенията си за Атанасова и Белазелков
Снимка: Колаж/Actualno.com

Адвокатски колегии от страната излязоха с обща позиция във връзка с процедурата по избор на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. В нея те призовават депутатите да отменят решенията си от 19 януари за избор на конституционни съдии.

По-рано днес резидентът Румен Радев сезира съда с искане за обявяване за противоконституционност на решенията за избор на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Двамата бяха избрани в края на миналата седмица. С решението си обаче депутатите отвориха тежък спор за продължителността на мандата на новите конституционни съдии. Причината е, че в двете решения, с които те бяха избрани, е записано, че мандатът им ще е 9 години. Още: Депутат от ГЕРБ: Президентът търси конфликт с парламента (ВИДЕО)

Адвокатите в атака

 

Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

"Призоваваме председателя на Народното събрание, президента на Република България и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред", се казва още в съобщението.

Според адвокатските колегии процедурата по избор е породила изключително голяма полемика през последните седмици, както в юридическите среди у нас, така и извън тях. Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси, припомнят те. Още: Ицо Хазарта и Бойко Рашков са сред бунтарите срещу Атанасова в КС. Кой как гласува? (СНИМКИ)

Според адвокатските колегии кандидатурите за членове на Конституционния съд са били внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно Конституцията, Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост, се посочва в становището. 

Адвокатите смятат още, че отговорите на кандидатите единствено и само на предварително зададени въпроси и лишаването на присъстващите при изслушването, от възможността да поставят своите питания, предизвиква основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите.

Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора, отбелязват от адвокатските колегии. Още: Ива Митева посочи защо президентът няма да бойкотира клетвата на Атанасова и Белазелков

Според тях попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури може да има изключително сериозни и трудно обратими последици. 

С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд, посочват от адвокатските колегии. Те възразяват и срещу избирането на кандидатите за срок от девет години. 

В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционния съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор - без който обществото на практика спира да съществува, смятат от адвокатските колегии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com