16-и ден на протести в София, нови блокади на ключови булеварди (ОБНОВЕНА)

9486
16-и ден на протести в София, нови блокади на ключови булеварди (ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС

Ремонтът на кабинета е само "разместване на фигури". Това каза пред БГНЕС протестиращ на Ларгото, където за 16-и пореден ден се провеждан антиправителствените протести. Исканията на хората остават непроменени: оставка на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите се събраха пред Народното събрание. В момента изпълняват патриотични песни и развяват отново знамена и плакати. Около 19:20 часа хората блокираха булевард "Цар Освободител" и започнаха да играят волейбол. Те за пореден път изразиха недоволството си от промените в кабинета.

Euronews: Българите се срамуват от управляващите си

”Срам ме е от нашите управляващи, поведението им и арогантността им”. Тези думи присъстват в статия на международната медия...

Около 20:10 часа пъдпъдъчи яйца полетяха по сградата на Министерски съвет. "Върнете му яйцата, че много го е страх този пъдпъдък", призова Арман Бабикян от нареклите себе си като "Отровното трио" организатори.

Протестиращи заявиха и исканията си към ръководството на БНТ. Те настояват за оставката на генералния директор Емил Кошлуков, да бъдат върнати уволнените журналисти и техните предавания в БНТ, както и да получат ефир в националната телевизия. Чуха се дори призиви протестът да се премести пред сградата на телевизията и да бъдат чути.

„Спрете камиона, ще намерим друг, спрете и него, ще изкъртим паветата и ще ги сложим там, където им е мястото“. Така адвокат Николай Хаджигенов коментира пред присъстващите на протеста недопускането на камиона с озвучаване в София.

„Смяната на едни министри на Пеевски с други министри на Пеевски е проява на страх и прах в очите. Номерът с камиона също. Ние, обаче, няма да спрем“, допълни Хаджигенов. Той заедно с Арман Бабикян и Велислав Минеков се обявиха за така нареченото „Отровното трио“.

„Другата сряда е денят, когато ще затворим цялата страна. Днес, обаче, също е важен ден – искам да направя обръщение към всички неправителствени организации, партии, организации: Обърнете се към симпатизантите си и ги призовете към гражданско неподчинение. Сега е моментът и синдикатите да влязат в ролята си на синдикати и да защитят правата на гражданите, а не на правителството. Тук има много привърженици на президента Радев, другите не сме привърженици на президента. Но аз призовавам: нека президентът да отправи изявление към своите симпатизанти да се включат в протестите, нека следващата сряда е денят, в който да покажем на властта, че е крайно време да си отиват. Гответе се, сряда е близо, за да вземете участие в първото гражданско неподчинение“, каза още Хаджигенов.

Проф. Димитър Луджев: Промените в кабинета са мимикрия, но силата е в младите хора

Промените в кабинета са мимикрия и опит за спасяване на положението... Тази нова протестна вълна се отличава с нещо много важно –...

След него на импровизираната сцена се качи Арман Бабикян, който за поредна вечер обяви точките, които да бъдат блокирани. Впоследствие протестът се раздели на отделни лъчове, които да спрат движението на набелязаните дестинации - Орлов мост, паметника на Васил Левски, "Витоша" и "Патриарх Евтимий", Попа, Площад "Македония", "Дондуков" и "Раковски", "Фритьоф Нансен" и "България", Лъвов мост.

Няколко протестиращи блокираха движението по бул. "Мария Луиза". С викове "Оставка" недоволни граждани спряха и движението в района на Орлов мост, на Централни хали, на бул. "Витоша", на паметника на Васил Левски, на паметника на Патриарх Евтимий, на площад "Македония", на Петте кюшета, на НДК и на Лъвов мост.

Десетки демонстранти се разположиха пред двата входа на БНТ. Те очакваха появяването на депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова, която участваше в предаването "Панорама". "Нека госпожа Дариткова излезе и обяви добрата новина, че Бойко Борисов подава оставка. Тогава всички ще си отидем по домовете да спим. Ако не, нека от БНТ й намерят помещение, в което да спи", обяви по мегафона общинският съветник от БСП в СОС Борис Цветков, а протестиращите скандират: "Дариткова, излез!". Пред входовете на националната телевизия бяха разположени полицаи и части на жандармерията. "В БНТ не е имало такова затъмнение никога. Колкото и малко да е гледането на БНТ, тя все пак е обществена телевизия, тя е направена да служи на обществото, не на определени кръгове. За мен това е по-скандално от случващото се в прокуратурата, това е пагубно", заяви пред Иво Божков музикантът Васил Гюров, който е и представител на партия "Зелените".

В крайна сметка Даниела Дариткова излезе през единия от входовете на БНТ като беше ескортирана от полиция. Тя бе посрещната с възгласи "Оставка", а някои от демонстрантите хвърлиха по нея и бутилки с вода. Депутатът от ГЕРБ бе отведена до автомобил, който обаче не бе допуснат да напусне района, като за целта протестиращите бяха обърнали няколко контейнера, за да ѝ препречат пътя. След спорове между полиция и протестиращи се оказа, че Даниела Дариткова е напуснала тайно автомобила и е била изведена от района на телевизията през пролука в оградата на една от кооперацията в съседство. Блокирана в националната телевизия се оказа и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също гостуваше в "Панорама". Малко след 23:30 часа тя също беше изведена с полиция и отведена с ескорт към Орлов мост. Така 16-ият ден на протести приключи без сериозни инциденти.

Александър Малинов: Промените няма да дадат нов живот на кабинета "Борисов 3"

Не държавният глава, отхвърлят ги (бел.ред. - рокадите в кабинета Борисов 3) тези десетки хиляди, които са на улицата. А между нас каза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com