17 793-ма са съкратени заради кризата с коронавируса

5584
17 793-ма са съкратени заради кризата с коронавируса
Снимка: ПЦ на МС

За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма души общо са се регистрирали в бюрата по труда, като 17 793-ма от тях са посочили, че са безработни вследствие на съкращения, свързани с коронавируса. Това каза пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. В отговор на зрителски въпрос тя отговори, че съкратените заради пандемията от коронавирус нямат право на безлихвен кредит от 1500 лв., защото те ще получат обезщетения за безработица.

Министър Сачева коментира и предложението на правителството за удължаване на извънредното положение до 13 май. „Това е ходът, който всички трябва да бъдем убедени че трябва да бъде направен, защото е изключително необходимо да продължим да забавяме разпространението на инфекцията и да поддържаме ниски нива на заболеваемост и съответно на хора, които да натоварват здравната система. Никога не можем да бъдем сигурни в това кой е по-добрият избор, който трябва да направим обаче има един, който е безспорен – животът винаги е най-важен. В това отношение съм сигурна, че решенията, които взимаме, макар и много тежки, сега ще бъдат оценени правилно вбъдеще", каза Сачева.

Тя съобщи още, че само за ден и половина, откакто мярката 60 на 40 беше обявена, 59 са подадените заявления. Чакаме все още да получим одобрението от Европейската комисия. Вероятно това ще стане до края на тази седмица. Междувременно заявления могат да продължат да се подават и те ще се разглеждат. Виждаме, че днес ЕК също заяви решение да се отпускат заеми на държавите членки именно по модела 60/40. Това е още едно доказателство, че тази мярка е далновидна и, че тя има смисъл.

Този вариант 80 на 20, който иска бизнесът не е възможен на този етап. Неслучайно дори ЕК е готова да дава заеми на държавите, именно в подкрепа на съотношението 60/40, подчерта Сачева. И допълни:“Това, което сме направили със Закона за извънредното положение, е че самотните родители са защитена категория. Те могат да поискат специални условия на работа, могат да получат възможност да работят от вкъщи и да имат възможност за намалено работно време. Винаги биха могли да използват помощта на близки и роднини, да използват целия си пълен отпуск. Вече, когато се наложи, при изчерпване на всички други опции и възможности да ползват неплатен отпуск, имат право да кандидатстват за безлихвен кредит в размер на до 1500 лв. Това са мерките, които има към момента. Ние подхождаме с особено внимание и ангажираност към тази категория хора, така че вероятно ще предложим и други за вбъдеще".

Борисов обоснова по-дълго извънредно положение със здравната ни система

Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите...

Вижте още:

Защо се разминават изчисленията на държавата и бизнеса по схемата 60/40

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЧЕТИРИ ЛАПИ представя изложбата "Спасените: 20 години история" в Европейския парламент

Ясно е кога ще бъде избран нов патриарх на България

Сдружение: КЗП не защити потребителите в казуса с мобилните оператори

ОББ се включва в Европейската седмица на парите от 18 до 24 март

Влакови композиции с военна техника ще преминат през страната

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизнес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com