X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Защо се разминават изчисленията на държавата и бизнеса по схемата 60/40

1722
Защо се разминават изчисленията на държавата и бизнеса по схемата 60/40
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com
Програмата гарантира доходът на работника – "целта е хората да не намаляват доходите си именно в този момент. Разликите между изчисленията на работодателите и държавата идват от това, че работодателите изчисляват цената на труда, който те трявба да плащат, а ние изчисляваме процентите от осигурителния доход на работника. В техния случай процентът е по-нискък наистина. Това призна пред БНТ социалният министър Деница Сачева по отношение на изчисленията по мярката 60/40.

Схемата 60 на 40 - окончателни мерки: За кого е - "Ще има непосредствено засегнати сектори, които ще получат т.нар. помощ по схемата 60 на 40 – като сред тях са търговия на дребно (без автомобили), транспорт, хотелиерство и т.н., но има вече и включен сектор "други икономически дейности", които са спрели работа заради заповед на здравния министър за противоепидемични мерки.

Най-крутите мерки за коронавируса - пълна карантина на най-възрастни и излизане само след разрешение за другите

Заради коронавируса, най-крутите мерки може да са тотално карантиниране на рисковите групи (възрастни плюс хроничноболни) и затягане на...

"Ако работодателите смятат да фалират или да не работят през следващите месеци – могат да изполват директно Фондадът на гарантиране на вземанията и да се приключи. Ако един работодател е инвестирал достатъчно в израстването и създаването на една компания, със сигурност първото решение, което вземе няма да е да уволнява и закрива фирмата, а ще се опита да запази заетостта.", подчерта още министърът.

Държавата не поема осигуровките, защото по думите на Сачева моделът е проучен и зает от Германия, където мярката 60/40 се прилага и там осигуровките не се плащат от държавата: " Представете си обаче каквао ще стане, ако секторите, засегнати от заповедите на здравния министър, в които работят около 330 000 души, им кажем "елате в Бюрата по туда",  да- какво би станало?", коментиа Сачева и допълни: "Няма нужда от прекомерни икономически мерки още на 18-тия ден, откакто е обявено извънредното положение".

Вижте до кога ще важи схемата 60 на 40 за работодателите

"Това е краткосрочна мярка за следващите 3 месеца – тя е мост, да преживеем кризата. Тя е за онези работодатели с намален ръст в продажбите, за непосредствено засегнатите фирми от заповедите на здравния министър от началото на извънредното поведение.", каза Сачева и допълни, че в момента се разработват и средносрочни  мерки в подкрепа на икономиката на страната.

Много работодатели принуждават работниците да излязат в неплатен отпуск, в очакване на по-добри времена, или директно намаляват работния ден на 4 часа. "Мярката 60 към 40 е именно затова – държават да подкрепи запазването на заплатите на работниците – затова казваме , че е в подкрепа на техните доходи. Разбира се има намалени приходи от продажби и търговска дейност – трябва да има необходимо разбиране от двете страни", коментира Сачева.

Разпространението на коронавируса противоречи на всичките ми убеждения за живота

"И разпространението на коронавируса противоречи на всичките ми убеждения за живота", каза генерал - майор професор д-р Венцислав Мутаф...

Работодатели: Схемата 60/40% е сбъркана, може да помага на много повече хора

Най-късно до обяд фирмите ще могат да кандидатстват по мярката – всичко ще бъде качено на страницата на Агенцията по заетостта. Стремили сме се мярката да бъде максимално лесна, но и да има завишен контрол. Той ще се осъществятва от НАП и ГИТ- в момента не изискваме много документи, но ако някой злоупотребява, ще трябва да връща пари, категорична беше тя. Преди да заработи мярката обаче схемата 60 на 40 трябва да бъде одобрена от Европейската комисия, тъй като става дума за "държавна помощ". След като ЕК даде зелена светлина, Агенцията по заетостта може да започне да приема заявленията за помощта под формата на 60% от осигурителния доход на всеки от работниците, който ще запази работното си място.

За самоосигуряващите се лица се търсят решения, защото в момента можем да им предложим само безлихвени заеми – търсим още някакви средства в европейките програми. Предстои да разработим мерки за новите безработни на пазара, за малките фирми и за самосоигуряващите се лица.

От началото 13 март – около 9 900 са безработните в следствие на кризата от коронавируса, около 4000 са си намерили работа - в онлайн търговия, доставки, хранителни вериги, отчете тя. Опашките пред бюрата по труда министърът си обяснява по-скоро с липсата на дигитална грамотност и незнание как да хората да си подадат документите онлайн. "В Агенцията по заетостта почти всичко може да се прави онлайн. Всичко, което трябва да се даде, сме отложили като сроковете, така че да могат да се задвижат прожедурите без тези документи", обясни Сачева.

Горанов: Ако има повече от 3 месеца епидемия, добри времена може да чакаме чак в края на 2021

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 31 март

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

По думите й в момента няма област в България, която да има китични стойности на безработицата, тя определи развитието на безработицата като "относително равномерно в страната".

"Виждаме че в ситуации на кризи всички се обръщат към държавата, сега ще разберем защо е важно да работим на светло – на колко се осигуряваме, плащаме ли си данъците и пр.  Това е въпрос, които тепърва ще обсъждаме. Сигурна съм, че няма да има вече толкова много работещи без трудов догоовр, а работниците ще позволяват по-малко да се злоупотребява с тях", подчерта министърът.

"Не очакваме нови европейски средства. На този етап това, с което разполагаме са наличните ни до момента, които реорганизираме – насочваме ги към борба с епидемията и икономически мерки. Днес също ще се срещаме за да видим какъв е ресурсът, който допълнително можем да реорганизираме", обясни Сачева

Тя даде пример с програмата за "Патронажна грижа", по която от днес общините могат да кандидатстват: "Ето от днес стартира проект в подкрепа на общините зза патронажната грижа и те отиват към общините – които вече могат да купуват продукти, лекарства, да плащат сметки на самотноживеещи, ще можем да доотворим схемата с хора с увреждания и да се намемат още работници.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com