2016 г. остава критична за безопасността на полетите на българските ВВС

2645
2016 г. остава критична за безопасността на полетите на българските ВВС
Снимка: БГНЕС

Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация, за нашата надеждност и за изпълнение на съюзническите ни ангажименти е придобиването на нов тип боен самолет и час по-скоро внасяне на проекта. Защото моите опасения са, че до края на тази година няма да има договор и определените целеви средства няма да бъдат оползотворени.

Това каза командирът на българските Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Румен Радев, предаде БГНЕС.

Ген.-майор Радев: Нямам личен конфликт с Ненчев

Нямам личен конфликт с министър Николай Ненчев. Това каза на брифинг началникът на ВВС генерал-майор Румен Радев, след проведена срещ...

Според Радев проектът е трябвало да бъде внесен най-късно октомври. Тогава е станало ясно, че имат подкрепата на държавното ръководство в лицето на премиера, министъра на финансите и за първи път този проектът е бил заложен в тригодишната бюджетна прогноза с определени целеви средства за неговата реализация като.

2016 г. ще остане критична по отношение на водене на безпроизшествена летателна дейност и бойна подготовка, се посочва в анализа за дейността на Военновъздушните сили през 2015 г. Командирът на ВВС обясни, че основните рискове са почти същите като и през 2015 г.

"Всички знаете, че се осигуряват целево финансови средства и то в значителен обем през 2016 г. Проблемът е, че докато се сключи второто междуправителствено споразумение с Полша, докато стартират процедурите по ЗОП ще мине време, така че доставките и по двустранното споразумение с Полша и по процедурите по ЗОП ще бъдат най-рано в началото на 2017 г. – доставките и ремонтите. Това означава, че ние през 2016 г. ще продължим да удължаваме изтичащия технически ресурс на авиационната техника – изцяло с наша експертиза, с помощта на Института по отбрана. Рискът е не само технически, рискът е и организационен”, заяви Радев. Той обясни, че хората от инженерно-техническия и осигуряващия състав, които са разчетени да осигуряват полетите се привличат за такива несвойствени дейности.

Днес комисията по отбрана на Народното събрание заседава и депутатите разглеждат на второ гласуване промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които регламентират съвместна охрана на въздушното пространство.

Прокуратурата се захвана с ремонта на МиГ-овете ни по сигнал с медийни публикации

Прокуратурата възложи на ДАНС проверка по сигнал за правонарушения във връзка със сключване на договори за ремонт на българските изтреб...

От българските ВВС държат да има ясна дефиниция на това какво е „съвместна охрана”. „Нашата роля ние виждаме с участие на въоръжение, бойна техника, самолети и екипажи от българските ВВС, а не просто с радари, системи за комуникации, защото това също може да се счита за съвместен Air Policing”, заяви ген. Радев.

"Логично е нормално е да има съвместен Air Policing и ние като лоялен член на НАТО сме „за” и създаваме всички необходими условия да има такъв Air Policing, но нашето виждане е, че български самолети трябва непременно да участват в този Air Policing”, каза командирът. Той припомни, че те са представили вижданията си за предложените промени в текста от закона, които се отнасят за съвместна охрана на въздушното пространство. „Нашите виждания са много прости и ясни. Ние се стремим към повече способности заедно с нашите съюзници, но в никакъв случай да не се създават предпоставки за отказ от участие на наша изтребителна авиация в този съвместен Air Policing”, каза той и посочи, че е нормално ние да сме водещи.

Командирът на българските ВВС заяви, че не знае в коя страна членка на ЕС има нови руски двигатели, но се надява да се намерят двигатели - дали са неупотребявани или след ремонт, за ВВС е жизнено важно да се намерят и Радев вяра, че МО ще успее да осигури така нужните двигатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество