2019 г. в 21 карикатури

45946
2019 г. в 21 карикатури
Снимка: Христо Комарницки

През цялата 2019-та в Actualno.com излизаха чудесните карикатури на Прас-Прес, където основно рисуват Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви. Да разкажем за годината през техните творби е най-бързият и забавен начин да обобщим всичко. И по тази причина, без туткане, почваме.

В началото бе най-големият политически и финансов конфликт по отношение на крупните покупки за отбрана и сблъсъците между президента Румен Радев и правитеството за "Грипен" или "F-16". 

Политикът с най-затихващи функции в държавата - Николай Бареков пък пофлиртува малко с Волен Сидеров или Волен Сидеров пофлиртува малко с Николай Бареков - ние никога не сме можели да преценим коя е активната страна в този тип отношения. 

 

Вътрешните войни във БСП маркираха цялата година за левицата и продължават и до днес. Едно от главните действащи лица бе Елена Йончева, чиито романтичен период с бившия премиер Станишев отдавна е в историята и двамата са в авангарда на противоположните крила при социалистите.

Стените между Доналд Тръмп и Мелания Тръмп изглежда стават все по-високи от прословутата мексиканска - различни биографи и на двамата твърдят, че общо взето става дума за фасаден брак, съществуващ единствено заради президентската институция и във всеобща досада. Но малко остана.

Вероятно добре помните алкохолните изцепки на Юнкер и прословутия му "ишиас". От този ишиас страдат страшно много хора. А други не страдат, просто му се наслаждават. 

Разбира се, един от най-мощните скандали, разтърсили държавата тази година бе прословутияt Апартаментгейт. А ето две от главните действащи лица в него.

Как протичат взаимоотношенията между България и елитния клуб на Европа? Общо взето по следния добре уловен от Христо Комарницки начин:

Покупката на Нова телевизия от Кирил Домусчиев се превърна в ключов момент за българската медийна среда и от самото начало стана ясно, че доста журналисти ще бъдат принудени да напуснат по най-различни съображения, твърде малко от които съображения имат нещо общо със свободата на словото. A ето тук специално може да прочетете и неговия дневник, който получихме от сигурни източници.

Възцаряването на Кьовеши на прокурорския престол в Европа би могlo да уплаши мнозина, особено някои кандидати за съдебна слава, които са печално известни у нас. 

Странното според мнозина действие на Борисов да превърне ГЕРБ в приют за бездомни партии като СДС започна през пролетта, а вече и едните, и другите, сипят хвалебствия едни към други. Изглежда е хубаво да уплътниш вота си по всякакви начини, дори с минималните гласове на старата десница. А бе твърде любопитно рязкото прекъсване на ефира, което се случи, след като Александър Йорданов бе попитан дали се е целунал с Борисов. Но ето как всичко това може да се опише само с една карикатура:

Няма нищо по-забавно от влизането на Андрей Слабаков в Европарламента. Изглежда да ходиш по различни риалити формати и телевизионни студиа, в които да защитаваш пушенето, а после още малко да защитаваш пушенето, като през това пуснеш и една положителна дума за майка България и една отрицателна за джендърите, е достатъчно, за да влезеш в лукративната служба на ЕС.

 

Но стига вече политика - има и много други най-различни глупости. Да кажем крупния бестселърски успех на Венета Райкова, за който не знаем на кого точно да благодарим - на нея ли, на публиката ли, която я чете...Но като за начало нека благодарим за тази карикатура.

Следващата карикатура е от времето, когато Слави Трифонов обяви, че слага край на предаването си - тогава изненадващ акт, при който всички се чудеха дали той ще направи нова партия и нов телевизионен проект, както, разбира се, стана. Няколко месеца по-късно според едно проучване партията му се оказа и трета политическа сила.

Беше едно хубаво лято...с много бетон и тотални удари срещу туристическата икономика, спад в броя на туристите, нисък интерес към Черноморието, докато министерството на туризма си служеше с празни статистики, като дори и те започнаха да дават накъсо. Предлагаме ето тази карикатура, а по повод нея - ето този коментар.

А към обгрижването на "пропагандата" за хубавото Черноморие се включи и слънчевия премиер - на карикатурно ниво изглеждащ така:

Вероятно си спомняте онази култова кампания "Направи го сега", чиято цел бе по някакъв много магически и нелеп начин да убеди жените в България да родят дете понеже...с бебе се трупат лайкове във Facebook и майка ти е малко по-малко недоволна. Но пък от Прас-Прес показаха друго нещо, което постоянно се "Прави за България" и към което винаги се опитваме да не принадлежим, изглеждащо така:

От Actualno.com положихме много усилия да запознаем читателите с екологичната катастрофа в язовир "Пчелина". От Прас-Прес я обясниха съвсем лаконично и съвсем вярно:

Есента на 2019 година ще се запомни с протестите срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, контрапротестите на трибуквени агенции, опитите на президента да даде знак на несъгласие, връщайки кандидатурата му, което свърши единствено протоколна работа. Но вкратце, всичко може да бъде описано по ето този начин:

Грета Тунберг бе обявена за човек на годината от списание Time, което никога не пречи на Тръмп да агресира към нея служещият предимно за това Twitter профил. 

Темата Brexit продължаваше да бъде водеща през цялата година и след победата на Борис Джонсън излизането на Великобритания от ЕС вече е сигурно. Но това излизане май загатва за ето такава ситуация:

И докато по света и у нас се случваха всякакви по-интересни и по-безинтересни неща, и всички скачаха от тема в тема и към всяко чудо за три дни, сменено от ново чудо за три дни, големите риби и обиграни картоиграчи продължаваха да умножават богатството си. С тази последна карикатура завършваме този преглед, а вие винаги може да следите творбите на Прас-Прес, които публикуваме и в Actualno.com. Докато не изчезнем. 

ttps://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2019/01/09/0223727001547021228_big.jpg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество