Протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор продължават(ВИДЕО)*

5707
Протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор продължават(ВИДЕО)*
Снимка: Actualno.com

След 10 часа изслушване на Иван Гешев за главен прокурор на България, той отговори на над 100 въпроса и получи одобрение с 20 на 4 гласа от ВСС. Днес магистратите ще изпратят решението си на президента Румен Радев, който трябва да реши дали да издаде указ за назначаването на Гешев за главен прокурор или да наложи вето. Срок за избора на президента Радев няма. Ако той откаже да подпише назначението, магистратите ще прегласуват решението си. За да бъде обявен Гешев за главен прокурор, той трябва да събере минимум 17 гласа в подкрепа от членовете на ВСС. Тогава процедурата по избор на следващия главен прокурор на България ще завърши с президентски указ.

Именно затова днес протестиращите срещу избраният от магистратите Гешев се насочват към президентството с призив Радев да върне назначението на главния прокурор. Днес той трябва да се завърне от Япония, където присъстваше на интронизацията на император Нарухито. 

В София отново се състоя марш за правосъдие срещу избора на Иван Гешев (СНИМКИ и ВИДЕО)

В навечерието на избора на нов главен прокурор, в центъра на София се проведе поредния протест - марша за свобода, този път под надслов...

В 9 часа на 25 октомври движение "Боец" организира протест пред Президентството. От движението настояват за среща с представител на Румен Радев, за да представят своите основания за исканото от тях президентско вето върху избора на ВСС. Вижте как започна протеста и какво каза за Actualno.com Венелин Иванов, представител на движение "Боец".

В 18:30 от "Демократична България" отново са заявили протест там. Демократите има и три искания, заради които призовават за протест:

1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев.

Иван Гешев - новото измерение на морала

Колко точно ниска вече е летвата на морала в България? Кое приемаме за редно и кое не? За кое ни пука повече от минута дали е редно и з...

2. Да заяви готовност да упражни конституционна инициатива и да стартира консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор.

3. Всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в Конституцията.

"Чрез него (бел. ред. - Иван Гешев) корупционната върхушка се надява да си гарантира безнаказаност за още седем години, в условията на още по-агресивна репресия. Искрено се надяваме гражданите на София да се отнесат с разбиране към причинените им неудобства, поради блокирането на Орлов мост. То беше предизвикано от недопускането на протестиращите пред сградата на Висшия съдебен съвет чрез координираните действия на полицията и организираните в подкрепа на Гешев агитки", обясняват Демократите.

От МВР очакват и отново да се блокира Орлов мост и вече предупредиха столичани да избягват този маршрут при възможност. Движението там беше пуснато към 7:20. От думите на премиера Бойко Борисов стана ясно, че говорено с "10-тина" останали протестиращи и им било осигурено трасе до Президентството да протестират там. Борисов не пропусна да каже и, че 2 млн. души подкрепят избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Иван Гешев обяви, че ще положи усилия да покаже на критикуващите го градивно, че не са прави

Впечатлен съм от становището на съдия Красимир Шекерджиев, макар да не съм съгласен с него. Ще се постарая да покажа, че преценката му ...

*Новината е обновена в 9:40 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com