22 станции в столицата ще следят за фини прахови частици, обещаха от общината

4987
22 станции в столицата ще следят за фини прахови частици, обещаха от общината
Снимка: actualno.com/Ива Иванова

22 измервателни станции ще следят нивото на фини прахови частици и вредни газове в София. Това съобщи Теодора Полимерова от Столична община по време на втората работна среща при омбудсмана за чистота на въздуха и уточни, че в район "Красна поляна" ще има 2 станции - на обръщалото на трамвай 10 и на сградата на районната администрация. Ще се поставят станции и в "Люлин", "Овча купел","Сердика" и други райони на столицата. Общо 100 станции ще бъдат монтирани по съвместен проект с Тирана, Солун, Скопие и Никозия каза още Полимерова.

Повод за свикване на форума станаха постъпилите при омбудсмана десетки жалби на граждани от цялата страна, сред които най-голям брой от жители на столицата – от кв. „Красна поляна“, кв. „Овча купел“, кв. „Западен парк“, район „Надежда“. Хората поискаха институциите да поемат ясни ангажименти за справяне с наднорменото замърсяване на въздуха.

Работна група към омбудсмана се заема с лошия въздух на София

Нова работна група по стария проблем за лошия въздух на София ще се задейства към институцията на омбудсмана. В състава й ще влизат пр...

На 15 април работната група при омбудсмана за чистотата на въздуха ще се събере на трета среща, за да направи преглед на постигнатото и да набележи нови мерки и задачи на институциите. Това обяви омбудсманът Мая Манолова в края на срещата.

Десислава Малинова, жител на столичния квартал "Красна поляна" сподели, че не се чувства нито обнадеждена, нито разочарована. Поставянето на измервателни станции в "Красна поляна", които да отчитат качеството на въздуха в реално време е едно от исканията на съкварталците й от години. "Най-близката станция до нашия район се намира в кв."Хиподрума" и е разположена в парк, така че е абсурдно тя да отчете замърсяването в "Красна поляна" и замърсяването, което идва от "Факултета" и от т.нар. виетнамски общежития", изтъкна Малинова.

Всичко се случва адски бавно, оплака се тя - обещанието за станция в район Красна поляна беше от 2017 г., а вече сме 2019 и още няма станция, подчерта тя. "За жителите на района е много важно да имат актуална информация, за да може да бъде анализирана и използвана пред институциите. Защото замърсяването се усеща от гражданите, усеща се и от работещите в администрацията, но не и от институциите. Институциите не искат да го припознаят като проблем", изтъкна още Малинова. Изключително трудно е, подчерта тя - да убедим институциите, че имаме проблем. Ако разполагаме с данни, поне ще имаме  на какво да се основаваме в исканията си пред тях", добави тя.

"Освен поставянето на станциите искаме и незабавно промяна в заповедта за а настаняването и наредбата за настаняване в социални жилища, тъй като там е големият проблем - там ежедневно в зимния период се горят битови отпадъци", подчерта жителката на "Красна поляна" и посочи, че и незаконните гета на територията на"Факултета също генерират замърсяване на въздуха на целия район заради горене на битови отпадъци.

Пари по ОП "Околна среда" за чист въздух ще има само за много задушаващи се общини

Само ограничен брой общини ще получат средства по програма "Околна среда" т.е. евросредства по тази програма, за да "изчистят" въздуха ...

"Настояваме  горенето на битови отпадъци да бъде инкриминирано. В момента това се наказва с административно наказание, но както знаем нито се заплащат глобите, нито оказват някакво влияние", заяви още Малинова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com