25 000 души са прехвърлили пенсионните си вноски от частен фонд в НОИ

1366
25 000 души са прехвърлили пенсионните си вноски от частен фонд в НОИ
Снимка: Gettyimages

Около 25 000 души са прехвърлили индивидуалните си партиди от частен пенсионен фонд в сметките на Националния осигурителен институт (НОИ) от началото на август миналата година до края на април тази година.

Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Народните представители питат какъв е броят лица, които са прехвърлили индивидуалните си партиди от частен фонд в НОИ след промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) в средата на миналата година. Според тях е важно да се направи оценка на законодателството.

Пенсионерите сами ще трябва да разберат с колко точно им се вдига пенсията от лятото

От 1 юли, 2016 година, пенсиите в България се вдигат с 2,6%. Колко точно означава това за всяка пенсия обаче ще трябва да разбере съотв...

Близо 17 800 души са прехвърлили вноските си за периода от 1 август 2015 г. до края на годината, а други около 7250 са го направили за първите 4 месеца на настоящата година, става ясно от предоставената от финансовия министър справка.

В отговора на Горанов се уточнява, че справката, която се дава е разделена на две. 2903 за миналата година и 1338 лица за първите 4 месеца на 2016 г. са направили прехвърлянето на база на правото да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд не по-късно от 5 години преди възрастта за пенсиониране и ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Същевременно 14 875 за миналата и 5915 за тази година са тези, на които е отпусната пенсия от държавното обществено осигуряване с начална дата до 31 декември 2015 г. и с намален индивидуален коефициент са избрали да прехвърлят вноската си в НОИ.

Горанов дава информация и за лицата, които са избрали държавния пенсионен фонд, по пенсионните дружества. От списъка се вижда, че към края на 2015 г. най-много хора са предпочели НОИ от УПФ "Доверие" - 3702, а за първите 4 месеца на 2016 това са направили 6879 души от този фонд. "Доверие" обаче е и най-големият пенсионен фонд. В него броят на членовете е към края на април 2016 г. е над 997 000, а процентът на хората, които са избрали НОИ е по 1%.

От УПФ "ДСК Родина" общо около 7 000 души за периода от август миналата до април тази година са предпочели НОИ. Същевременно от въвеждането на промените за ЗУПФ "Алианц" прехвърлянето важи са 6100 души. И при двата фонда процентът на преместилите се е под 1%. 

Калфин: Идеята за обща сметка за втора пенсия не беше съгласувана с министерството

Социалният министър Ивайло Калфин призова ръководствата на частните пенсионни фондове да предложат механизъм за изплащане на втората пе...

Според миналогодишните изменения в КСО, като част от пенсионната реформа, възможност за промяна на осигуряване от допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии". Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com