250 лв/дка компенсации за черешовата реколта в Кюстендилско

593
250 лв/дка компенсации за черешовата реколта в Кюстендилско
Снимка: Pixabay

Земеделски производители в Кюстендилско ще получат по 250 лева на декар компенсация за провалената черешова реколта. Подробности за обезщетенията ще станат ясни след срещата на депутати от Комисията по земеделие в парламента и експерти от земеделското министерство.

Засега само 7-8 производители доказват 100% измръзване на плодовете. Преобладаващо засегнатите масиви са с поражения от 85% до 95%, в с.Коняво - 98%. На места около 60% от реколтата е оцеляла. Тези производители ще получат регламентирана субсидия от по 166 лева за декар при доказани с документи добиви от около 230 килограма от декар, както и по 14,40 евро за килограм за качествена продукция, поясни общинският съветник и председател на земеделска кооперация в Кюстенидлко Валери Йовев, предаде БНР.

МВР пак ще пази черешите в Кюстендилско

Засилена охрана от униформени ще има и тази година по време на черешобера в Кюстендилско. Въпреки че студът порази голяма част от плодо...

Според аграрни специалисти от Кюстендил и региона нормативната уредба, която предвижда компенсации в голям размер при природни бедствия и унищожена реколта за малотрайните култури, а за интензивните култури и овощията - само при 100% поражения, трябва да бъде променена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество